Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Βέτο Βενιζέλου σε Τούρκο διοικητή

Διπλό «μπλόκο» του Ευ. Βενιζέλου στο ΝΑΤΟ για να μην εγκατασταθεί Τούρκος διοικητής στη Λάρισα, όπως είχε αποδεχθεί η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς επίσης να αποσυρθεί πάραυτα το τεχνικό έγγραφο του ΝΑΤΟϊκού διοικητή της Σμύρνης, με το οποίο χαρακτηρίζεται «τυφλός τομέας» για το ΝΑΤΟ το Αιγαίο, μέχρι να αποσαφηνιστούν οι ελληνοτουρκικές εκκρεμότητες.

Επί της ουσίας βάσει του εν λόγω εγγράφου αφαιρούνταν από τον νέο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ ο επιχειρησιακός έλεγχος του Αιγαίου από το Στρατηγείο της Λάρισας.

Το ζήτημα της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ εκκρεμεί από το 2007. Μια κρίσιμη πτυχή της νέας αυτής δομής αφορά τον αριθμό και τη διοίκηση των αεροπορικών στρατηγείων (CCAIR) και υποστρατηγείων (CAOC).

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ΝΔ είχε συμφωνήσει, τον Φεβρουάριο του 2009, στην εναλλαγή Ελληνα και Τούρκου διοικητή και τον Μάιο 2009 στην εναλλαγή Ελληνα και Τούρκου υποδιοικητή στο CAOC Λάρισας.

Ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε χθες: «Μια τέτοια διευθέτηση δημιουργούσε προφανή ανισορροπία σε σχέση με τη στελέχωση του CCAIR Σμύρνης και την παρουσία Ελληνα ανώτατου αξιωματικού στο επιτελείο του. Επιπλέον, τέθηκαν, από τουρκικής πλευράς, κρίσιμα ζητήματα διασυνδεσιμότητας των ραντάρ μεταξύ των χωρών της περιοχής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα -σύμφωνα με τις οδηγίες μου και σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών- η Ελλάδα να ζητήσει να μην εφαρμοστεί η νέα δομή διοίκησης στην ευρύτερη περιοχή».

Συνεπώς, το CAOC Λάρισας παραμένει υπό τη διοίκηση του Ελληνα αντιπτέραρχου - αρχηγού της Τακτικής Αεροπορίας, χωρίς εναλλαγή με Τούρκο ανώτατο αξιωματικό και χωρίς νέες ρυθμίσεις ως προς τη διασυνδεσιμότητα των ραντάρ.

Επιστολή

Το ελληνικό «μπλόκο» στην τοποθέτηση Τούρκου διοικητή στο στρατηγείο Λάρισας έγινε στο επίπεδο των ανωτάτων οργάνων του ΝΑΤΟ και όχι στο χαμηλότερο επίπεδο του CCAIR Σμύρνης.

Ωστόσο, αμέσως μετά την παραπάνω κίνηση της Ελλάδας, ο διοικητής του CCAIR Σμύρνης, στις 29 Μαρτίου 2010, επισύναψε σε επιστολή του προς τους διοικητές των CAOC και τους αρχηγούς των ΓΕΑ της περιοχής τεχνικό έγγραφο που χαρακτήριζε «τυφλό τομέα» το Αιγαίο μέχρι να αποσαφηνιστούν οι εκκρεμότητες στην περιοχή.

Αμέσως, με εντολή του Ευ. Βενιζέλου, ο αρχηγός ΓΕΑ, σε συνεννόηση με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ζήτησε με επιστολή του από τον διοικητή του CCAIR Σμύρνης να ανακαλέσει το συγκεκριμένο έγγραφό του, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων που θίγουν την εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα της Ελλάδας.

Κατόπιν αυτού, ο διοικητής του CCAIR Σμύρνης, με νεότερο έγγραφό του, της 6ης Απριλίου 2010, ανακάλεσε το αρχικό αυτό έγγραφο.

Πονοκέφαλος στο ΝΑΤΟ

Γρίφος τώρα οι ασκήσεις

Είναι σαφές ότι το ελληνικό βέτο δημιουργεί νέους πονοκεφάλους στη Συμμαχία, καθώς μπλοκάρεται η Νέα Δομή του ΝΑΤΟ που μετά κόπων και βασάνων είχε εγκριθεί την άνοιξη με τη σύμφωνη γνώμη και της Ελλάδας.

Ως πρώτη σπασμωδική κίνηση χαρακτηρίζεται η κυκλοφορία του τεχνικού εγγράφου από τον Αμερικανό διοικητή της Σμύρνης που επί της ουσίας επιχειρούσε να αφαιρέσει τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου από το CAOC Λάρισας.

Η απόσυρση του συγκεκριμένου ΝΑΤΟϊκού εγγράφου, όπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, σαφώς και είναι μια πρώτη διπλωματική νίκη της Ελλάδας, ωστόσο απομένει να δούμε το τελικό αποτέλεσμα κατά τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των επόμενων ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων στο Αρχιπέλαγος. Αν, δηλαδή, ανατεθεί από τον διοικητή του CCAIR Σμύρνης ο επιχειρησιακός έλεγχός του στο CAOC Λάρισας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου