Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Η απόλυτη εξουσία είναι η απόλυτη διαφθορά στην Κίνα

Η κινεζική κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο σύστασης ανεξάρτητων δικαστηρίων για την καταπολέμηση των κρουσμάτων διαφθοράς, παρόλο ότι το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό ώστε θα μπορούσε να απειλήσει την εξουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει δεσμευτεί επανειλημμένα για την εξάλειψη της διαφθοράς, παράλληλα η ακμάζουσα οικονομία δίνει στους κυβερνητικούς αξιωματούχους την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την εξουσία για το προσωπικό τους όφελος.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η μάχη εναντίων της διαφθοράς είναι χαμένη εξ αρχής, καθώς δεν υπάρχει ανεξάρτητο δικαστικό σώμα , τα μέσα ενημέρωσης είναι ασφυκτικά ελεγχόμενα και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν υπόκεινται σε κανένα έλεγχο.

 Ενώ η κυβέρνηση στην πρώτη έκθεσή της για την διαφθορά, την αποκαλούμενη “λευκή βίβλο”, αναφέρει ότι η κατάσταση δεν θα αλλάξει καθώς : “Το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι το κυβερνών κόμμα στην Κίνα και οι προσπάθειες να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να οικοδομηθεί μία καθαρή κυβέρνηση είναι υπό την ηγεσία του κόμματος”...............

Ο διαπρεπής υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Που Ζικιανγκ απέρριψε επίσης την έκθεση λέγοντας ότι αυτό που πραγματικά απαιτείται είναι δημοκρατία.

«Εάν οι ηγέτες σου είναι ήδη διεφθαρμένοι και θέλεις αυτοί να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά, τότε πραγματικά δεν νομίζω ότι αυτό είναι ειλικρινές», είπε ο Που προσθέτοντας ότι «η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα».

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει ορισμένες εντυπωσιακές περιπτώσεις διαφθοράς, οι οποίες στοίχισαν σε μεγάλα ονόματα και πέρσι , η Διεθνής Διαφάνεια, μία οργάνωση κατά της διαφθοράς,κατέταξε την Κίνα 79η σε σύνολο 180 χωρών όσον αφορά την έκταση της διαφθοράς, πολύ πιο κάτω από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία αλλά καλύτερα από την Ινδία και τη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου