Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Άδεια μητρότητας: 20 εβδομάδες με πλήρεις αποδοχές

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια έκθεση σχετικά με την άδεια μητρότητας στην ΕΕ, επεκτείνοντας την εν λόγω άδεια από 14 σε 20 εβδομάδες με πλήρεις αποδοχές, με ορισμένα περιθώρια ευελιξίας για τις χώρες που προβλέπουν ήδη κάποιο είδος οικογενειακής άδειας. Εγκρίθηκε επίσης δικαίωμα άδειας πατρότητας τουλάχιστον δύο εβδομάδων μετ’αποδοχών.
Η πλειονότητα των βουλευτών του ΕΚ θέλησαν να προχωρήσουν πέρα από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επέκταση της άδειας στις 18 εβδομάδες και η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με 375 ψήφους υπέρ, 208 κατά και 64 αποχές.

Η Ομάδα ΕΛΚ πέτυχε να προωθήσει μια τροπολογία σύμφωνα με την οποία, όταν προβλέπεται οικογενειακή άδεια σε εθνικό επίπεδο, οι τελευταίες τέσσερις εβδομάδες από τις 20 μπορούν να θεωρηθούν άδεια μητρότητας και πρέπει να καταβάλλεται τουλάχιστον το 75% των αποδοχών. Αυτή η τροπολογία είναι γνωστή ως «ρήτρα γέφυρα».


«Η "ρήτρα γέφυρα" παρέχει στις εθνικές κυβερνήσεις την απαραίτητη διακριτική ευχέρεια για να προσαρμόσουν τη συγκεκριμένη πολιτική στα εθνικά τους συστήματα», δήλωσε η κ. Záborská.

«Επικροτούμε την επέκταση της άδειας μητρότητας με πλήρεις αποδοχές, επειδή βελτιώνει την ευημερία των μητέρων», συνέχισε.

«Γενικά, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της έκθεσης αυτής είναι λογικό», κατέληξε. Το ΕΚ θα ξεκινήσει τώρα διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο Υπουργών.
eurozoi.gr

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια ισχυρή θέση σχετικά με τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και την αρχή της επικουρικότητας. Ταυτόχρονα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέστειλε ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της περαιτέρω προστασίας της μητρότητας, της παιδικής φροντίδας και της οικογένειας», δήλωσε η Anna Záborská (SK), σκιώδης εισηγήτρια της Ομάδας ΕΛΚ για την έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου