Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας αποφασίζει για την έκδοση του Τσέζαρε Μπατίστι

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε σήμερα ότι θα εξετάσει την Πέμπτη το αίτημα για την έκδοση του Ιταλού πρώην ακτιβιστή της άκρας αριστεράς Τσέζαρε Μπατίστι, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για δολοφονίες και καταζητείται από την Ιταλία.

“Θα σκεφτώ γιαυτό αύριο. Όταν θα έχω λάβει την απόφασή μου θα το μάθετε”, είπε ο Λούλα, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αποφανθεί για το θέμα μόνο μέσω ενός επισήμου εγγράφου.

Το 1993, ο Μπατίστι, ισχυρίζεται ότι είναι αθώος και καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια κάθειρξη στην Ιταλία για τέσσερις δολοφονίες και συνέργεια σε δολοφονίες που διεπράχθησαν το 1978 και 1979.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας έδωσε το πράσινο φως στα τέλη του 2009, για την έκδοση του Μπατίστι στην Ιταλία, αφήνοντας όμως το Πρόεδρο της χώρας να έχει τον τελευταίο λόγο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Λούλα επανέλαβε ότι θα λάβει μιαν απόφαση πριν από την μεταβίβαση της εξουσίας στην δελφίνο του Ντίλμα Ρούσεφ, το Σάββατο, και αφού εξετάσει την έκθεση του γενικού εισαγγελέα της Βραζιλίας ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, έχει απορρίψει την έκδοση.

Ο Μπατίστι είναι πρώην μαχητικό στέλεχος της ομάδας “ένοπλοι Προλετάριοι για τον Κομμουνισμό (PAC) και συνελήφθη στο Ρίο το 2007.

Τον Ιανουάριο του 2009, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Τάρσο Τζένρο χορήγησε στον Μπατίστι καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα, μια απόφαση που ανατράπηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, το Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου