Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Foreign Office: Ο Καραμανλής απέρριψε αύξηση φόρων το 1980

Κόλαφος για τον υιό Παπανδρέου οι αναφορές του Foreign Office στην οικονομική κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα μέχρι το 1980.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα αρχεία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο Βρετανός πρέσβης εκτιμά ότι παρά τις επικρίσεις του Παπανδρέου και της αντιπολίτευσης και το κύμα απεργιών που ζούσε η Ελλάδα, η οικονομική κατάσταση δεν είχε χειροτερέψει σε σχέση με νωρίτερα μέσα στο έτος.

Αν και ορισμένα διαρθρωτικά προβλήματα παρέμεναν, η οικονομία υπολογιζόταν ότι θα αναπτυσσόταν με ικανοποιητικό ρυθμό και το 1981, όπως και το 1980.

Καταγράφεται ότι το Σεπτέμβριο η χώρα είχε πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών για δεύτερο συνεχή μήνα, με αποτέλεσμα οι προοπτικές μείωσης του ελλείμματος να κρίνονται θετικές. .................

Ο πληθωρισμός ωστόσο κυμαινόταν λίγο κάτω από το 25% και αναμενόταν να πέσει κάτω από το 20% το 1981. Εκεί που επισημαίνεται κατάσταση τέλματος ήταν οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Η οικονομία, δηλαδή , παρά τα προβλήματα του πληθωρισμού που υπήρξαν , ήταν ανθηρή και θα ενισχύονταν από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Μάλιστα ο Καραμανλής τότε, όπως αναφέρεται από το Foreign Office, είχε απορρίψει πρόταση αύξησης των φόρων βλέποντας ότι ο λαός δεν θα έπρεπε να υποστεί τέτοιες πολιτικές περιορισμού του εισοδήματος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου