Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Βρετανική συμμαχία προειδοπεί για επερχόμενη κρίση νερού

Η Βρετανία αντιμετωπίζει μία επικείμενη κρίση όσον αφορά την ασφάλεια του νερού. Αυτό τονίζει σήμερα σε έκθεσή του ένας συνασπισμός από βρετανικά ινστιτούτα μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς καλεί εσπευσμένα λιανέμπορους και βιομήχανους να υποδείξουν σε χοντρική βάση το ποσό του νερού που χρησιμοποιούν στην παραγωγή.

Η έκθεση, την οποία υπογράφουν τρία ινστιτούτα (Institution of Civil Engineers, Royal Academy of Engineering, Chartered Institution of Water and Environmental Management), αποσκοπεί στο να αναδείξει το ποσό του νερού που χρησιμοποιείται στην Βρετανία και πόσο αποτελεσματικά χρησιμοποιείται.

Ο καθηγητής, Peter Guthrie, ο οποίος προεδρεύει στην ομάδα εργασίας που συνέταξε την έκθεση, δήλωσε : "Εάν η κρίση του νερού καταστεί κρίσιμη... οι τιμές των τροφίμων θα εκτοξευθούν και η οικονομική ανάπτυξη θα υποφέρει". Λίγοι Βρετανοί είναι πιθανόν να συνειδητοποιούν πόσο πολύ "πραγματικό" νερό καταναλώνουν.

Για παράδειγμα, ένα φλυτζάνι μαύρου καφέ χρειάζεται 140 λίτρα νερού για να παραχθεί. Οι Βρετανοί πολίτες χρησιμοποιούν έκαστος περίπου 1,7 εκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως, ενώ οι Κινέζοι χρησιμοποιούν 1 εκατομμύριο και οι Αμερικάνοι 3 εκατομμύρια αντίστοιχα (τρεις φορές περισσότερο). Λιγότερο από το 1/10 του κινεζικού νερού εισάγεται, σε σύγκριση με τα 2/3 στην Βρετανία.

Η προμήθεια νερού αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα όπως δηλώνουν οι ειδικοί. Η αύξηση της ζήτησης για φαγητό, νερό και ενέργεια σε όλο τον κόσμο θα επηρεάσει την ασφάλεια του νερού στη Βρετανία καθώς αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενα εμπορεύματα όπως το στάρι.

Ο καθηγητής Guthrie πρότεινε να αναθεωρήσει η Βρετανία την πρακτική εισαγωγής τροφίμων και λουλουδιών από την Κένυα, λέγοντας πως αυτό "προκαλεί σοβαρές πιέσεις σε περιοχές που είναι ελλειμματικές σε νερό". Ωστόσο, το θέμα περιπλέκεται από την σημασία παρόμοιων εξαγωγών για τις οικονομίες των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών.

Ο συνασπισμός προτείνει η Βρετανία να ηγηθεί της προσπάθειας μείωσης της συνολικής χρήσης νερού, βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και διασφάλισης της διατήρησης των προμηθειών. Προτείνουν οι πολιτικοί να υιοθετήσουν μία ολιστική προσέγγιση στο θέμα με τη διαχείριση όλου του κύκλου του νερού. Η ανακύκλωση νερού και η βελτίωση των διαδικασιών αφαλάτωσης θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου