Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Έκλαψε μαζί με τα θύματα ο Πάπας

Με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς συναντήθηκε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' κατά την επίσκεψή του στη Μάλτα, εκφράζοντας ντροπή και θλίψη για τον πόνο που βίωσαν. «Ήταν έντονα συναισθηματικές στιγμές. Όλοι έκλαψαν», δήλωσε ένα από τα θύματα.

Ο ποντίφικας δεσμεύθηκε ότι η Καθολική Εκκλησία θα κάνει ό,τι μπορεί για να δικαιωθούν τα θύματα και να προστατεύσει τους νέους ανθρώπους στο μέλλον.

Η συνάντηση του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία του Βατικανού στη Βαλέτα έπειτα από υπαίθρια λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο ποντίφικας κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της επίσκεψής στη Μάλτα.

Ο ποντίφικας δήλωσε «βαθιά συγκινημένος από τις ιστορίες τους και εξέφρασε την ντροπή και τη θλίψη του για όσα υπέστησαν εκείνοι και οι οικογένειές τους» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι, στους δημοσιογράφους.

Τρεις καθολικοί ιερείς έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση αγοριών σε ορφανοτροφεία της Μάλτας τις δεκαετίες '80 και '90. Δέκα άνδρες που κακοποιήθηκαν από ιερείς όταν ήταν παιδιά είχαν ζητήσει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πάπα κατά την επίσκεψή του στη χώρα.

Ο ποντίφικας υποσχέθηκε ότι η Καθολική Εκκλησία θα κάνει ό,τι μπορεί για να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στη Δικαιοσύνη και θα εφαρμόσει «αποτελεσματικά μέτρα» για να προστατεύσει τους νέους ανθρώπους στο μέλλον.

Κατά την έναρξη της λειτουργίας στην οποία είχε χοροστατήσει νωρίτερα ο Πάπας, ο αρχιεπίσκοπος της Μάλτας δήλωσε ότι η Εκκλησία πρέπει να αναγνωρίσει «τις αποτυχίες και τις αμαρτίες» των μελών της, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να παραμείνουμε στο μοντέλο της Εκκλησίας που έχουμε συνηθίσει εδώ και δεκαετίες».

Ο αρχιεπίσκοπος Πολ Κρεμόνα δεν έκανε ρητή αναφορά στα σκάνδαλα παραιδεραστίας -που έχουν συγκλονίσει την βαθιά καθολική Μάλτα- όμως τόνισε πως «η Εκκλησία πρέπει να είναι αρκετά ταπεινή για αναγνωρίσει τις αποτυχίες και τις αμαρτίες των μελών της».

Ο Πάπας Βενέδικτος απέφυγε να κάνει την όποια ευθεία αναφορά στα σκάνδαλα που κλυδωνίζουν την Αγία Έδρα. Κάλεσε τους πολίτες της Μάλτας να διατηρήσουν την πίστη τους παρά τις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας.

TaNea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου