Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ημέρα Μνήμης στο Ισραήλ

Από το βράδυ της Κυριακής ξεκίνησαν στο Ισραήλ οι εκδηλώσεις της Ημέρας Μνήμης για τους στρατιώτες που έπεσαν στα πεδία των μαχών, οι οποίες θα ολοκληρωθούν απόψε.

Παράλληλα εορτασμοί οργανώνονται αύριο για την 62η επέτειο της Ημέρας της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ, το οποίο ιδρύθηκε στις 14 Μαΐου 1948, σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο, που συμπίπτει φέτος με την 20ή Απριλίου.

Ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες στρατιώτες κατά την εναρκτήρια τελετή των εκδηλώσεων στο Δυτικό Τείχος (τείχος των δακρύων), στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Ο ανατολικός τομέας της Ιερουσαλήμ κατακτήθηκε στον πόλεμο του 1967 και προσαρτήθηκε στο εβραϊκό κράτος, χωρίς όμως ποτέ αυτή η ενέργεια να τύχει διεθνούς αναγνώρισης.

Ο Πέρες επανέλαβε ότι οι εχθροί του Ισραήλ και πρωτίστως το «ιρανικό καθεστώς» δεν πρέπει να υποτιμούν τις ικανότητες του Ισραήλ για αυτοάμυνα.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτίρια. Δύο λεπτών σιγή τηρήθηκε στις 11:00 τοπική ώρα σήμερα. Τελετές λαμβάνουν χώρα σε 43 κοιμητήρια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Επί τη ευκαιρία αυτή, ο πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην ξεχνούν τα λόγια του Τέοντορ Χερτζλ, του ιδρυτή της σιωνιστικής πολιτικής, ο οποίος συμβούλευε τους Εβραίους να υπολογίζουν μόνο στις δικές τους δυνάμεις.

Επίσης, εκδόθηκε ένα γραμματόσημο για την 150η επέτειο της γέννησης του Χερτζλ, δημοσιογράφου, συγγραφέα και ιδρυτή του σιωνιστικού κινήματος στις 2 Μαΐου του 1860, στη Βουδαπέστη.

Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές που δημοσιοποιήθηκαν με αφορμή την 62η επέτειο της Ανεξαρτησίας, ο πληθυσμός στο Ισραήλ φθάνει τα 7,6 εκατομμύρια.

Στους Άραβες κατοίκους περιλαμβάνονται 270.000 Παλαιστίνιοι που ζουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνιοι αυτοί έχουν άδεια μόνιμης διαμονής και στην πλειονότητά τους έχουν αρνηθεί την ισραηλινή υπηκοότητα.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου