Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

117 δισ. οι δανειακές μας υποχρεώσεις στην τριετία

Δάνεια ύψους 117 δισ. ευρώ θα χρειαστεί να πάρει η χώρα μέχρι τον Μάιο του 2013 για να χρηματοδοτήσει την τρύπα του προϋπολογισμού και τις λήξεις χρεογράφων υπό την προϋπόθεση ότι το 3ετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης θα τηρηθεί στο ακέραιο, εκτιμούν αναλυτές.

Από τη δική τους σκοπιά, τραπεζίτες εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναβγεί να δανειστεί από τις αγορές πριν περάσουν 6 με 12 μήνες από τη σχεδόν βέβαιη προσφυγή στο μηχανισμό Ε.Ε./ΔΝΤ, καθιστώντας απαραίτητη την ύπαρξη ενός πακέτου.

Το πέταγμα των ελληνικών spreads σε πολύ υψηλά επίπεδα και η διαμόρφωση του επιτοκίου δανεισμού πάνω από το 7% για διαστήματα άνω των 2 χρόνων περιορίζει αισθητά, αν δεν κλείνει de facto, τις κάνουλες των διεθνών αγορών προς τη χώρα, καθιστώντας επιτακτική την προσφυγή στο μηχανισμό Ε.Ε./ΔΝΤ για δάνεια.

Με βάση την παραδοχή ότι η Ελλάδα θα λάβει 3ετές δάνειο από την Ε.Ε. με σταθερό επιτόκιο 5% και 2ετές δάνειο από το ΔΝΤ με αρχικό κυμαινόμενο επιτόκιο 2,88% και επιπλέον την τήρηση των στόχων για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας, οι συνολικές δανειακές ανάγκες της χώρας είναι 117 δισ. ευρώ τα επόμενα 3 χρόνια σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών της ΒΝΡ Paribas.

Το ποσό είναι μεγάλο μεν, αλλά όχι απαγορευτικό, ώστε να εξαναγκάσει τη χώρα να ζητήσει αναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους της, που θεωρείται μια μορφή «τεχνικής» χρεοκοπίας.

Τραπεζίτες επισημαίνουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει στη διάθεσή της κάπου 85 δισ. ευρώ περίπου μέχρι τον Μάιο του 2012 αν δεν μπορεί ώς τότε να δανείζεται στην αγορά με ίδιους ή καλύτερους όρους σε σχέση με το πακέτο Ε.Ε./ΔΝΤ. Οι ίδιοι θεωρούν πιθανό ότι η χώρα θα αρχίσει να δανείζεται σχετικά μικρά ποσά από τις διεθνείς αγορές μετά από 6-12 μήνες.

Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου