Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Φταίνε οι κυβερνήσεις και όχι οι αγορές

Θα ήταν λάθος να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ, σημειώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ στη συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και προτείνει ένα "κβαντικό άλμα" στην αμοιβαία επιτήρηση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη.

"Υπάρχει ανάγκη για ένα κβαντικό άλμα στη διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ", υπογραμμίζει στη συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα στο εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό και επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις κι όχι οι αγορές φέρουν την ευθύνη για την ολίσθηση του ευρώ, η ισοτιμία του οποίου έναντι του δολαρίου έπεσε χθες στο χαμηλότερο επίπεδό του τους τελευταίους 18 μήνες.

"Δεν πρόκειται για μια επίθεση στο ευρώ", λέει. "Είναι σαφές ότι είναι κυρίως ευθύνη των Ευρωπαίων να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να αποτρέπουν τις σημερινές σοβαρές εντάσεις που έχουν ξεσπάσει στην Ευρώπη", σημειώνει...

"Υπάρχει ανάγκη να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις για να προληφθεί η κακή διαχείριση, να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή όλων των συστάσεων που κάνουν οι 'ομότιμοι' και να διασφαλιστούν πραγματικές και αποτελεσματικές κυρώσεις σε περίπτωση αθέτησης", υπογραμμίζει, ζητώντας καλύτερη επιτήρηση του τρόπου με τον οποίο οι χώρες της ΕΕ σέβονται το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

"Χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική εφαρμογή αμοιβαίων ελέγχων, χρειαζόμαστε αποτελεσματικές κυρώσεις για τις παραβιάσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης", προσθέτει. Ο Τρισέ επισημαίνει εξάλλου ότι θα ήταν λάθος να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου του περιοδικού.

"Όχι. Αυτό αποκλείεται. Όταν μια χώρα μπει στην ευρωζώνη μοιράζεται μια κοινή μοίρα με τα άλλα μέλη", δηλώνει και προειδοποιεί παράλληλα ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας να επηρεάσουν τα άλλα μέλη της ευρωζώνης. "Αυτό μπορεί να συμβεί εξαιρετικά γρήγορα, ορισμένες φορές μέσα σε λίγες ώρες", λέει.

Ο Τρισέ υπερασπίζεται εξάλλου την απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα από εύθραυστες οικονομίες της ευρωζώνης και σημειώνει ότι η τράπεζα θα ανακτήσει οποιαδήποτε υπερβάλλουσα ρευστότητα από την αγορά.

"Δεν διστάσαμε ποτέ ούτε για ένα δευτερόλεπτο να πάρουμε τις απαραίτητες αποφάσεις που θα εγγυώνται τη σταθερότητα των τιμών", σημειώνει. Παράλληλα από το Ζάγκρεμπ, ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν δήλωσε σήμερα αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη στήριξη της ζώνης του ευρώ ότι τα σχέδια διάσωσης πρέπει να είναι αυστηρά για να αποθαρρύνεται μια ριψοκίνδυνη συμπεριφορά από τις κυβερνήσεις.

"Ο μηχανισμός αυτός", είπε, αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη στήριξη της ζώνης του ευρώ, "πρέπει να γίνει τόσο μη δελεαστικός που κανένας ηγέτης οποιασδηποτε χώρας (της ΕΕ) να μην μπαίνει στον πειρασμό εκουσίως να καταφύγει σε αυτό το σύστημα".

"Μόνο ρωτήστε (τον έλληνα πρωθυπουργό) Γιώργο Παπανδρέου αν προτίθεται εκουσίως να καταφύγει σε αυτού του είδους το σύστημα στο προσεχές διάστημα", είπε.

Στο μεταξύ ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Ότο Πελ επικρίνει επίσης σε δηλώσεις του στο Der Spiegel το ευρωπαϊκό σχέδιο για τη στήριξη της ζώνης του ευρώ, λέγοντας ότι συνιστά "παραβίαση όλων των κανονισμών".

"Στο Σύμφωνο (Σταθερότητας και Ανάπτυξης) για το σύστημα λειτουργίας της ΕΕ αναφέρεται σαφώς ότι κανένα κράτος δεν προσφέρει εγγυήσεις για τα χρέη ενός άλλου", δηλώνει ο Πελ.

"Αυτό που κάνουμε τώρα εμείς είναι ακριβώς αυτό", σημειώνει. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανταπάντησε ότι τα νέα μέτρα δεν καθιστούν τα κράτη της ευρωζώνης υπεύθυνα το ένα για το άλλο.

hbnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου