Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Πολιτικοί, δικαστικοί και δημοσιογράφοι φταίνε για όλα

Το ερώτημα «με ποιους είστε οργισμένοι;» που τέθηκε σε δημοσκόπηση της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα", καταγράφει τον τρόπο που οι πολίτες καταμερίζουν τις ευθύνες για τη κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα. Στη πρώτη θέση όπως ήταν αναμενόμενο, φιγουράρουν οι πολιτικοί, αλλά η μεγάλη έκπληξη έρχεται με τη δεύτερη επιλογή, όπου με ποσοστό 43% ακολουθούν ο δημοσιογράφοι.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση με ποιους είστε οργισμένοι το 91% των ερωτηθέντων απάντησε με τα κόμματα και τους πολιτικούς, το 43% με τους δημοσιογράφους, το 31% με τους συνδικαλιστές, το 29% με τις τράπεζες, το 27% με τη δικαιοσύνη, το 25% με τους επιχειρηματίες, το 19% με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το 15% με τους Διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης που το τελευταίο διάστημα υποτιμούν τη χώρα μας....

Ακόμη, οργισμένος είναι ο κόσμος, και με τους συνδικαλιστές δείχνοντας την ενόχλησή τους για τη στάση τους και την αδυναμία τους για την υπεράσπιση των κεκτημένων. Εντωμεταξύ και η δικαιοσύνη είναι στο στόχαστρο των ερωτηθέντων αφού κατά τη γνώμη τους δεν κατάφεραν να αποδώσουν ευθύνες και τιμωρία σε όσους ενεπλάκησαν με τα σκάνδαλα που τα περασμένα χρόνια κλόνισαν την Ελλάδα.

Στην ερώτηση για ποιόν λόγο αισθάνεστε οργισμένοι, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (81,7%) απάντησε “Γιατί έχουν κληθεί να πληρώσουν εκείνοι την κρίση και όχι αυτοί που πραγματικά θα έπρεπε”, ενώ το 14,2% “ Για τις θυσίες που θα αναγκαστούν να κάνουν εκείνοι και οι οικογένειές του”.

Παράλληλα, το 95% των ερωτηθέντων ζητά μέσω της δημοσκόπησης την απομάκρυνση πολιτικών που δεν δικαιολογούν τα περιουσιακά τους στοιχεία ώστε να μειωθεί η οργή που αισθάνονται, το 93% ζητά τη φυλάκιση όσων εμπλέκονται στα σκάνδαλα και το 92% την αλλαγή νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Επιπλέον, το 86% των πολιτών απάντησε πως θα περιοριζόταν ο θυμός με την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, το 83% με λουκέτο σε όσους φοροδιαφεύγουν και το 77% με την υποβολή έκτακτης εισφοράς σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις.

Επίσης, στην ερώτηση για το ποιο θα πρέπει να τιμωρηθούν το 65% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε “αυτοί που έκλεψαν”, το 36% “αυτών που εμπλέκονται στα σκάνδαλα” και το 10% αφορούσε ονομαστικά πρόσωπα πολιτικών.

Η απογοήτευση, η απόγνωση αλλά και η ανασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες αντικατοπτρίστηκε στη δημοσκόπηση με το 32% να μιλά για απογοήτευση, το 30,3% για οργή, το 24,9% για ανασφάλεια και το 8,4% για αδικία. Ακόμη, το 96,7% ζητά την τιμωρία εκείνων που ευθύνονται για τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας σε αντίθεση με το μόλις 2%.

Στην πρόθεση ψήφου συνεχίζει να είναι μπροστά το ΠΑΣΟΚ με 26,3%, ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 18,3%, το ΚΚΕ με 6,8%, το ΛΑΟΣ με 4,5%, το ΣΥΡΙΖΑ με 2,9% (κάτω από το όριο για την είσοδο στη Βουλή) και οι Οικολόγοι με 1,6%. Αξίζει να σημειωθεί πως υψηλά ποσοστά συγκεντρώνει η αποχή με 14,1%, η άκυρη-λευκή ψήφος με 8,6% ενώ το 13,4% των πολιτών δηλώνει πως δεν γνωρίζει τι θα ψήφιζε σε περίπτωση που πραγματοποιούνταν αυτές τις μέρες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου