Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Στο Ιράν ο πρόεδρος της Βραζιλίας

Ως «τελευταία ευκαιρία» του Ιράν να δείξει ότι επιθυμεί να συμμορφωθεί με τους κανόνες που διέπουν τη συμπεριφορά των χωρών που διαθέτουν πυρηνικά βλέπει η Δύση την επίσκεψη του προέδρου της Βραζιλίας, Luiz Inacio Lula da Silva, στην Τεχεράνη.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας έφτασε εκεί σήμερα από τη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Ρωσίας, Dmitry Medvedev.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με άλλες χώρες για την επιβολή νέων, πιο αυστηρών, κυρώσεων στο Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Lula da Silva αναμένεται να προσπαθήσει να πείσει το Ιράν να συμφωνήσει στην πρόταση που του έκανε η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), για να στέλνει το ουράνιό του στο εξωτερικό, ώστε να εμπλουτίζεται εκεί και εν συνεχεία να το παραλαμβάνει έτοιμο προς χρήση για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Αυτή η διαδικασία θα εξασφαλίσει, σύμφωνα με τη διεθνή κοινότητα, ότι το Ιράν δεν θα χρησιμοποιήσει το ουράνιο, για να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν, Mahmoud Ahmadinejad, αναμένεται να επιχειρήσει να πείσει τον Lula da Silva να χρησιμοποιήσει τη θέση του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να ψηφίσει κατά της επιβολής των νέων κυρώσεων προς το Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου