Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Χαστούκι στον Ερντογάν

Σοκ προκάλεσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο η απόρριψη του πιο σημαντικού άρθρου του πακέτου συνταγματικών μεταρρυθμίσεων: εκείνου που δυσκολεύει τη διαδικασία κλεισίματος ενός κόμματος. Η αντιπολίτευση πανηγυρίζει, ενώ η τύχη του πακέτου συνταγματικών τροποποιήσεων κινδυνεύει παρά τη δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι η κυβέρνησή του συνεχίζει με τα υπόλοιπα άρθρα.

«Δεν αποσύρεται το πακέτο, συνεχίζουμε», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος από την Κυριακή βρίσκεται στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση αγωνιώντας για το πακέτο. Τελικά όμως οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν κατάφεραν να περάσουν το άρθρο 8 με το οποίο ήθελαν να εκμηδενίσουν κάθε πιθανότητα έναρξης μιας νέας δίκης κατά του κόμματός τους. Η αποτυχία ήταν οριακή αφού έχασαν με διαφορά μόνο τριών ψήφων. Το άρθρο ψηφίστηκε με 327 ψήφους και χρειάζονταν 330 για να περάσει και να οδηγηθεί σε δημοψήφισμα μαζί με το υπόλοιπο πακέτο. Οι απώλειες προέρχονται από το κυβερνών κόμμα το οποίο διαθέτει 335 έδρες στη Βουλή.

Η αντιπολίτευση

Κι ενώ στο κυβερνών κόμμα επικρατούσε απογοήτευση, η αντιπολίτευση δήλωνε ικανοποιημένη από τις εξελίξεις. «Κατά 30% έπεσε το πακέτο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CΗΡ) Μουσταφά Οζγιουρέκ αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας, υπενθυμίζοντας ότι το άρθρο 8 είναι ένα από τα τρία άρθρα του πακέτου για τα οποία το κόμμα της αντιπολίτευσης προέβαλε αντίρρηση. Τώρα το CΗΡ ελπίζει ότι και τα υπόλοιπα δύο σημαντικά άρθρα που αφορούν μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη θα έχουν την ίδια τύχη και η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αποσύρει ολόκληρο το πακέτο. «Ηταν πολύ ωφέλιμη η βούληση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το έθνος μας», είπε και ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CΗΡ Χακί Οκάι δήλωσε ότι «οι βουλευτές άκουσαν τη φωνή της συνείδησής τους και κέρδισε η σωφροσύνη. Δεν πρέπει κανείς να προσπαθεί να κάνει Σύνταγμα για τον εαυτό του».

Την ερχόμενη Πέμπτη

Η διαδικασία ενώπιον της Βουλής αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη και αν το κυβερνών κόμμα αποφασίσει να προχωρήσει μόνο με τα άρθρα του πακέτου τα οποία εγκρίθηκαν με τουλάχιστον 330 ψήφους, τότε θα το υποβάλει στον τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος υποχρεούται να το παραπέμψει σε δημοψήφισμα. Σε αυτή την περίπτωση το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί περί τα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου. Μετά τη χθεσινή εξέλιξη όμως, όλα είναι στον αέρα εν αναμονή και της ψηφοφορίας για τα δύο άλλα σημαντικά άρθρα που ακολουθούν. Αν δεν περάσουν, θα αποσυρθεί ολόκληρο το πακέτο; Αν δεν περάσουν αλλά δεν αποσυρθεί το πακέτο, μήπως η αντιπολίτευση δεν έχει πια λόγους να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο όπως προανήγγειλε; Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά θα δοθεί σήμερα ή αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου