Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

ΧΙΛΗ : Ώρα απολογισμού


Χιλή: Ώρα απολογισμού
Τις πληγές της μετρά η Χιλή, από τον έναν από τους ισχυρότερους σεισμούς του αιώνα, μεγέθους 8,8 βαθμών, που έπληξε τη χώρα αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 300 νεκρούς. Η Πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων, ότι έξι περιφέρειες της χώρας έχουν κηρυχθεί ζώνες καταστροφής.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό, πως σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός στην πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγο, όμως ακόμη δεν έχει γνωστό το μέγεθός του. Τώρα, φοβούμενοι τους μετασεισμούς, χιλιάδες πολίτες πέρασαν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους σε πόλεις που υπέστησαν μεγάλες ζημιές, ενώ προβλήματα προκλήθηκαν ακόμα στις μεταφορές, στην ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση και άλλες υποδομές.

Με τον έως τώρα απολογισμό, 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί, τουλάχιστον 500.000 σπίτια είναι ακατοίκητα, ενώ 1,5 εκατομμύριο έχει υποστεί ζημιές. Οι μεγαλύτερες έχουν γίνει κοντά στο επίκεντρο του σεισμού που ήταν περίπου 115 χιλιόμετρα από το Κονσέπσιον, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Χιλής, καθώς και στα περίχωρά της, όπου πολλά κτίρια έχουν ισοπεδωθεί.

Γέφυρες, δρόμοι και μεγάλα κτίρια κατέρρευσαν και στην πρωτεύουσα της χώρας, Σαντιάγο, όπου το διεθνές αεροδρόμιο υπέστη σοβαρές ζημιές και αναμένεται να παραμείνει κλειστό.Ακόμη πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 11 αγνοούνται από το τσουνάμι, που έπληξε κυρίως το νησί Ρόμπινσον Κρουζό, την πόλη Ταλκαχουάνο της Χιλής, κινήθηκε προς το νησιωτικό σύμπλεγμα Χουάν Φερνάντεζ, στο νησί του Πάσχα, ενώ έφτασε ως την Ιαπωνία και τη Ρωσία. Πριν από λίγο, οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αίρεται η προειδοποίηση για τσουνάμι σε όλες τις χώρες του Ειρηνικού.Όσον αφορά τις βοήθειες, έκτακτη βοήθεια 3 εκατομμυρίων ευρώ στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποστολή βοήθειας σχεδιάζουν επίσης οι ΗΠΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα, και η Ισπανία, πρότεινε να συντονίσει την αποστολή βοήθειας στη Χιλή.

Η Κυβέρνηση της χώρας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της, αλλά ζήτησε να μην σταλεί βοήθεια προτού οι υπηρεσίες αρωγής εκτιμήσουν με ακρίβεια τις προτεραιότητες, έτσι ώστε να μην εκτραπεί βοήθεια που ίσως είναι πιο απαραίτητη στην Αϊτή. Ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο σεισμός θα έχει βαρύτατες συνέπειες στην οικονομία της, καθώς στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται σημαντικές υποδομές του βιομηχανικού και του αγροτικού τομέα. Αναμένεται πιθανώς να υπάρξουν πιέσεις και στο νόμισμα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου