Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

ΕΚΛΕΙΝΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ! Στον τόπο καταγωγής του αρμόδιου π. Υπουργού Γ. Σουφλιά .

Η πρώην ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ καταγγέλλεται για ολιγωρία
Έκλειναν τα μάτια στη ρύπανση
Στον εισαγγελέα ο φάκελος για τις παραβάσεις της ΒΙΟΚΕΡΑΛ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ (prok@dolnet.gr)
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Τα στραβά μάτια στη ρύπανση του περιβάλλοντος που προκαλούσε το εργοστάσιο κεραμοποιίας ΤΕRRΑ Α.Ε.-ΒΙΟΚΕΡΑΛ στη Λάρισα έκανε η ηγεσία του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και ο επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ)! Με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καταγγέλλεται ως άμεσα υπεύθυνος- χωρίς να αναφέρεται το όνομά του- ο πρώην υπουργός Γιώργος Σουφλιάς. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, από το 2006 έως το 2008 έγιναν τρεις έλεγχοι στην εταιρεία, αλλά οι φάκελοι μπήκαν στο αρχείο.
Και αυτό, παρά το γεγονός ότι είχαν διαπιστωθεί ελλείψεις στην αντιρρυπαντική τεχνολογία, μη τήρηση οριακών τιμών αέριων ρύπων και μη σύννομη διαχείριση των αποβλήτων- λιπαντικών ελαίων. Τo κυριότερο ωστόσο, όπως αναφέρουν επιθεωρητές περιβάλλοντος, η βιομηχανία έκαιγε μεγάλες ποσότητες pet coke (είναι ένα είδος κάρβουνου) χωρίς να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και να λαμβάνονται οι απαιτούμενες προφυλάξεις. Πάντως, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Ευάγγ. Μπαλτάς αντέτεινε ότι τα πορίσματα των ελέγχων εστάλησαν στον εισαγγελέα και στις 3 Μαρτίου οι υπεύθυνοι της εταιρείας δικάζονται, ενώ αναρωτήθηκε για τον σκοπό της χθεσινής ανακοίνωσης.
Η κεραμοποιία είχε μπει από καιρό στο στόχαστρο των επιθεωρητών αφού υπήρχαν υπόνοιες ότι, εκτός από τα προαναφερθέντα, γινόταν και καύση νοσοκομειακών αποβλήτων. Η φωτιά που ξέσπασε στις 21 Φεβρουαρίου επιτάχυνε τον έλεγχο με συνέπεια να αρχίσει και επανέλεγχος όλων των φακέλων με τους ελέγχους που είχαν προηγηθεί τα τελευταία χρόνια. Έπειτα από όσα διαπιστώθηκαν, η νέα ηγεσία της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έστειλε τον φάκελο με όλα τα επιβαρυντικά στοιχεία στον εισαγγελέα και εισηγήθηκε την επιβολή προστίμου 165.600 ευρώ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, «η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου και η ηγεσία της ΕΥΕΠ είχαν αποσιωπήσει το γεγονός και δεν είχαν προχωρήσει ούτε σε πράξη βεβαίωσης Παράβασης ούτε σε εισήγηση προστίμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου