Κυριακή, 2 Ιανουαρίου 2011

Δύσκολη χρονιά για τις τράπεζες

του Νίκου Ξανάλατου

Eνα δύσκολο 2011 έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει και πάλι να δείξουν τις αντοχές τους αλλά και να στηρίξουν τη χειμαζόμενη αγορά. Η άντληση ρευστότητας, τα προβληματικά δάνεια, η διατήρηση των καταθέσεων στα ίδια επίπεδα, η εξάρτηση από την ΕΚΤ, αλλά και η συνεχιζόμενη πτώση στις τιμές των τραπεζικών μετοχών, είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που θα πρέπει να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το 2011 οι τράπεζες.

Παράλληλα,...................

αναμένονται αλλαγές και στον τραπεζικό χάρτη. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα «σπάσει» στα δύο, με το κομμάτι των τραπεζικών εργασιών να πηγαίνει σε συγχώνευση με την Αγροτική Τράπεζα. Ενώ αναμένονται οι αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Αττικής και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που είναι και το «καλό» χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης.

Το σίγουρο είναι ότι το Δημόσιο θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ και όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, στόχος είναι η δημιουργία ισχυρού τραπεζικού κρατικού πυλώνα.

Οι τράπεζες θα κληθούν να αντεπεξέλθουν στα νέα stress tests που θα λάβουν χώρα σ' όλη την Ευρώπη, μέσα στον Φεβρουάριο. Τα σενάρια αντοχής σε ακραίες καταστάσεις θα εστιάζουν τόσο στην παράμετρο της ρευστότητας όσο και στην παράμετρο των εποπτικών κεφαλαίων, που είναι συνδεδεμένη με τη σύνθεση των χαρτοφυλακίων ομολόγων των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζητούμενο θα είναι σε ποιο βαθμό θα πληγούν τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών αν αντιμετωπίσουν μια ξαφνική απόσυρση των μέτρων στήριξης της ρευστότητας και ταυτόχρονα υπάρξει haircut στα ελληνικά ομόλογα.

Επίσης τον Μάρτιο αλλάζει το καθεστώς της ΕΚΤ όσον αφορά τα τιτλοποιούμενα δάνεια και τη βαθμολογία που πρέπει να φέρουν από ελεγκτικούς οίκους.

Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τις εγγυήσεις των 20 δισ. ευρώ και εντός των ημερών θα προχωρήσουν στην έκδοση ομολογιακών δανείων ύψους 15-20 δισ. ευρώ. Με βάση τις κατανομές, η Εθνική θα λάβει 4,1 δισ. ευρώ, η Eurobank 3,9 δισ. ευρώ, η Alpha 3,55 δισ. ευρώ, η Πειραιώς 3,45 δισ. ευρώ, η ΑΤΕ 1,55 δισ. ευρώ, το Τ.Τ. 1 δισ. ευρώ, ενώ σε όλες τις άλλες μικρότερες τράπεζες θα διατεθούν εγγυήσεις 2,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η εξάρτηση από την ΕΚΤ θα διατηρηθεί καθ' όλο το 2011 και θα ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ (από 95 δισ. ευρώ το 2010).
Από τη στιγμή που δοθούν οι εγγυήσεις, οι ελληνικές τράπεζες θα καταθέσουν στην ΕΚΤ τα ομολογιακά δάνεια ως εγγύηση προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα, για τη δημιουργία αποθέματος εγγυήσεων και για να αναπληρώσουν υπάρχουσες εγγυήσεις που θα απομειωθούν κατά 5% έως 10%, το γνωστό haircut.

Εξαιρετικά δύσκολη χρονιά θα είναι το 2011 σε ό,τι αφορά τα δάνεια, καθώς αναμένεται περαιτέρω άνοδος στις κόκκινες οφειλές, ενώ η ζήτηση παραμένει σε ιστορικά χαμηλά.

Οι προβλέψεις θέλουν τα καθυστερούμενα δάνεια να αυξάνονται στο 12% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου (στα 31 δισ. ευρώ) από 10% που θα κλείσουν τα «κόκκινα δάνεια» φέτος.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το 2010 ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα είναι οριακά θετικός, ενώ στο πρώτο τετράμηνο του 2011 αναμένουν να συνεχιστεί η πτώση. Ανάκαμψη στις χορηγήσεις «βλέπουν» μετά το πρώτο εξάμηνο και στόχος είναι η πιστωτική επέκταση της τάξης του 1% στο τέλος του 2011, ενώ αναμένεται κατακόρυφη άνοδος στο κομμάτι των ρυθμίσεων και αυτοχρηματοδοτήσεων οφειλών.
dete

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου