Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Κάθετα αρνητικός ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, λέει το Wikileaks

Πιο αρνητικό στο ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ από όσο παραδέχεται δημόσια εμφανίζoυν τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκουίντο Βέστερβελε τα έγγραφα του Wikileaks.
Σύμφωνα με τα έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο που διέρρευσαν στον ιστότοπο, ο Γκ.Βέστερβελε πιστεύει πως η ΕΕ δεν μπορεί να απορροφήσει μία χώρα τόσο μεγάλη όσο η Τουρκία.

Εάν μάλιστα η Γερμανία καλείτο να πάρει η ίδια την απόφαση, «η απάντηση θα ήταν όχι», σύμφωνα με τα έγγραφα. Ο Γκ.Βέστερβελε φέρεται να πιστεύει πως η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη και δεν θα μπορέσει να απορροφηθεί από την ΕΕ.

Παράλληλα ο ίδιος πιστεύει,.....................

 πως η Τουρκία δεν είναι ακόμη αρκετά σύγχρονη για να ενταχθεί στην ΕΕ, σημειώνοντας το ίδιο το ερώτημα θα ανακύψει σε «πέντε ή έξι χρόνια».

Επισήμως, η γερμανική κυβέρνηση προτιμά η Τουρκία να έχει μία «ειδική σχέση» με την ΕΕ παρά να γίνει μέλος της, τονίζοντας σταθερά πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν «ανοικτό τέλος».

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, αρνήθηκε το Σάββατο να σχολιάσει τις αναφορές του Wikileaks ως θέση αρχής.

Από την πλευρά της, σύμφωνα με τις διαρροές, η αμερικανική διπλωματία θεωρεί ότι αυτή η στάση της Γερμανίας μπορεί να στοχεύει στην ενθάρρυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, πιστεύοντας πως ένα αυστηρό «όχι» στην Άγκυρα θα είχε σημαντικές επιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου