Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Τζίντζερ: To πολυχρηστικό

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον με τη μορφή του μπαχαρικού, στις δυτικές κοινωνίες, ενώ στην νότια Ασία χρησιμοποιείται και ως φάρμακο.


Μπορούμε να το βρούμε σε διάφορες μορφές, είτε φρέσκο είτε επεξεργασμένο (ως συμπλήρωμα διατροφής, ως εκχύλισμα κ.α.).
Οι δράσεις του; Πολλές, συνοπτικά αναφέρουμε πως θεωρείται ότι έχει αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική, αντιμυκητιακή, αντιμικροβιακή και αντι-ιϊκή δράση.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση, αφού από το εκχύλισμα του έχουν απομονωθεί περίπου 50 διαφορετικά είδη αντιοξειδωτικών ουσιών. Εξαιτίας αυτού λοιπόν του χαρακτηριστικού του έχει αποτελέσει αντικείμενο πληθώρας ερευνών.

Τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση αυτής της ρίζας είναι γνωστά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ωστόσο μόλις τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να κατανοήσουμε τους υπεύθυνους μηχανισμούς.

Η ρίζα τζίντζερ χρησιμοποιείται για την θεραπεία της ναυτίας και του έμετου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του στομαχόπονου, της διάρροιας, της δυσκοιλιότητας και της δυσπεψίας. Στην νότια Ασία επιπλέον, συστήνεται και για την θεραπεία της υπέρτασης αλλά και για την βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Στα φαγητά μας προσθέτει ιδιαίτερη γεύση, εάν είστε λάτρεις των πικάντικων εδεσμάτων σίγουρα θα το λατρέψετε. Η άρωμά του θυμίζει εκείνο του λεμονιού, ωστόσο μην το παρακάνετε γιατί είναι ιδιαίτερα πικάντικο. Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες δράσεις μετά την κατανάλωσή του.

Στο ακόλουθο πινακάκι μπορείτε να δείτε τη θρεπτική ανάλυση του τζίντζερ ανά 100γρ. προϊόντος.

Ενέργεια θερμίδες 80
Πρωτεΐνες γρ. 1.82
Ολικά λιπίδια γρ. 0.75
Υδατάνθρακες γρ. 17.77
Φυτικές ίνες
γρ. 2.0
Ca χλγρ. 16
Fe χλγρ. 0.60
Mg χλγρ. 43
P χλγρ. 34
K χλγρ. 415
Na χλγρ. 13
Zn χλγρ. 0.34
Cu χλγρ. 0.226
Mn χλγρ. 0.229
Βιταμίνη C χλγρ. 5.0
Θειαμίνη χλγρ. 0.025
ριβοφλαβίνη χλγρ. 0.034
Νιασίνη χλγρ. 0.750
Παντοθενικό οξύ χλγρ. 0.203
Βιταμίνη Β6 χλγρ. 0.160
Φυλλικό οξύ μγρ. 11
βιταμίνη B12 μγρ. 0.00
Βιταμίνη Ε χλγρ. 0.26


Κατσογριδάκη Γεωργία
MSc Διαιτολόγος-Βιοτεχνολόγος

Καλαμάρη Ασπασία-Σοφία
MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου