Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Tο πλήρες γάλα «φάρμακο» για το διαβήτη

Μελέτη Aμερικανών επιστημόνων, έρχεται να καταρρίψει την επικρατούσα άποψη ότι τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών είναι καλύτερα για την υγεία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Αnnals of Ιnternal Μedicine», η μεγάλη κατανάλωση γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου ως και κατά 60%.

Το συστατικό που αποτρέπει την ανάπτυξη διαβήτη φαίνεται ότι είναι ένα λιπαρό οξύ που περιέχεται στα λιπαρά του γάλακτος, του τυριού, του γιαουρτιού και του βουτύρου και το οποίο ονομάζεται trans-παλμιτολεϊκό οξύ.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ έπειτα από μελέτη περισσότερων από 3.700 εθελοντών που παρακολουθήθηκαν επί 20 χρόνια. Οι επιστήμονες προχώρησαν σε μετρήσεις που περιελάμβαναν το σάκχαρο του αίματος, τα επίπεδα ινσουλίνης και λιπαρών οξέων των συμμετεχόντων...........

Είδαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα του trans-παλμιτολεϊκού οξέος συνδέονταν με καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος και ινσουλίνης. Τα νέα ευρήματα έρχονται να επιβεβαιώσουν προηγούμενα ερευνητικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προστατεύει από τον διαβήτη και τις μεταβολικές διαταραχές που αυτός συνεπάγεται.

Σύμφωνα με τον επικεφαλή της νέας μελέτης δρα Νταριούς Μοτζαφάριαν από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, «ως σήμερα δεν είχε υπάρξει σαφής βιολογική εξήγηση για το πώς η μεγάλη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων προστατεύει από το διαβήτη. Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται άμεση σχέση μεταξύ του trans-παλμιτολεϊκού οξέος και του κινδύνου διαβήτη».

O ερευνητής ανέφερε ότι είναι πιθανό αυτό το λιπαρό οξύ των γαλακτοκομικών προϊόντων να μιμείται τον φυσικό βιολογικό ρόλο ενός λιπαρού οξέος που παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και ονομάζεται cis-παλμιτολεϊκό οξύ. Σε πειράματα σε ζώα το cis-παλμιτολεϊκό οξύ φάνηκε να προστατεύει από τον διαβήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου