Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Nομοσχέδια - "φωτιά" έρχονται μετά τις γιορτές

Σε συναγερμό παραμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας που θα δώσει το πράσινο φως για την 4η δόση του δανείου και έτσι έρχονται μετά τις γιορτές, νομοσχέδια φωτιά που θα προκαλέσουν τεράστιες κοινωνικές αναταραχές και θα αλλάξουν τα πάντα.

Πριν ξεκινήσουν όμως με τα νομοσχέδια η κυβέρνηση έχει το αγκάθι του κλείσιματος του φετινού προϋπολογισμού, χωρίς αποκλίσεις όμως αυτή τη φορά, όπως με τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και ο εξορθολογισμός των δαπανών για τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τον Φεβρουάριο λοιπόν θα γίνει η πρώτη εξειδίκευση των μέτρων που θα χρειαστεί να λάβει η κυβέρνηση για την εξοικονόμηση των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα φέρει το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του ΟΑΣΑ, αλλά και των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, που είναι η καυτή πατάτα για το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να επιφέρει στα κρατικά ταμεία το ποσό των 800 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτό περιλαμβάνεται και οι περικοπές μισθών στις εισηγμένες ΔΕΚΟ, κάτι που έχει ήδη προαναγγελθεί. ...............

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχει κατατεθεί και το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τα οποία αριθμούν περί τα 150 και αναμένεται να επιφέρουν κέρδη για τα ταμεία από 2,5 έως δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.Το ίδιο μήνα θα κατατεθεί και το φορολογικό νομοσχέδιο.

Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι επίσης ένας από τους στόχους της κυβέρνησης, ενώ θα αρχίσουν σταδιακά να προχωρούν και οι αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες υπολογίζεται πως θα φέρουν 7 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2013.

Τέλος, σε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε κλείσιμο και νέων δημόσιων οργανισμών, όπως ορίζει η τρόικα, που θα έχει ως αποτέλεσμα νέα σειρά μετατάξεων.Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος σταθερότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου