Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Συμφωνία για αγορά δύο πολεμικών πλοίων Mistral από τη Μόσχα

Εκλεισε την Παρασκευή, μετά από πολύμηνες συζητήσεις, η συμφωνία μεταξύ Παρισιού και Μόσχας για την αγορά δύο πολεμικών πλοίων Mistral από τη Ρωσία που θα κατασκευάσει κοινοπραξία δύο γαλλικών και μίας ρωσικής εταιρείας.
Τα Mistral θα κατασκευαστούν από τις γαλλικές DCNS και STX, με τη συνεργασία της ρωσικής κρατικής OSK. Στη συμφωνία προβλέπονται ευνοϊκές προϋποθέσεις για πιθανή αγορά δύο επιπλέον πλοίων, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί η αξία του συμβολαίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πάντως, πως το κάθε πλοίο θα κοστολογηθεί μεταξύ 400 και 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο συμβόλαιο αγοράς στρατιωτικών εξοπλισμών από τη Μόσχα μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, και στοχεύουν στην αναβάθμιση του πολεμικού της στόλου.

Οι συζητήσεις μεταξύ Παρισιού και Μόσχας περιπλέχτηκαν λόγω της επιθυμίας της Ρωσίας να έχει αποκτήσει στην τεχνογνωσία που χρησιμοποιείται για τα Mistral, προκαλώντας τη δυσφορία κάποιων συμμάχων της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ.

Η επίσημη ανακοίνωση δεν διευκρινίζει πού θα κατασκευαστούν τα πλοία, αλλά, όπως αναφέρει το Reuters, πιθανότερο θεωρείται το πρώτο πλοίο να ναυπηγηθεί στη Γαλλία και το επόμενο (ή επόμενα) στη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου