Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Με τις πλάτες του κίτρινου δράκου επανακάμπτει το ευρώ

Η Κίνα στηρίζει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλίσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Wang Qishan, προκαλώντας μίνι ράλι του ευρώ.

 


Κατά την έναρξη συνεδρίου στο Πεκίνο για τις εμπορικές σχέσεις Κίνας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η Κίνα στηρίζει τα μέτρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και έχει λάβει συγκεκριμένη δράση για να βοηθήσει κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους.
 
Αυτόματα το ευρώ ενισχύθηκε έναντι των 14 από τα 16 πιο σημαντικά νομίσματα , μέσα σε όργιο φημών ότι επενδύσεις από την Κίνα, που έχει το ποσό-ρεκόρ των 2,65 τρισ. δολαρίων αποθεματικά σε ξένο νόμισμα, θα κατασβέσουν την ''φωτιά'' στην Ευρώπη από τη δημοσιονομική κρίση..............
 
''Τα μέλη της ΕΕ έχουν λάβει σειρά μέτρων για να ανταποκριθούν ενεργά στην κρατική κρίση χρέους. Ελπίζουμε ότι αυτά τα μέτρα θα φέρουν γρήγορα αποτελέσματα και θα οδηγήσουν σε μια σταθερή ανάκαμψη των οικονομιών της ΕΕ'', δήλωσε σήμερα ο Wang.
 
Η πρόθεση της Κίνας να στηρίξει την Ευρώπη είχε διαφανεί από τον Οκτώβριο όταν ο ίδιος ο Κινέζος πρωθυπουργός Wen Jiabao είχε δηλώσει τότε ότι η Κίνα στηρίζει το σταθερό ευρώ και δεν θα μειώσει τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά ομόλογα.
 
Χθες το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων εβδομάδων έναντι του δολαρίου και του γιεν, κυρίως λόγω φημολογίας ότι κάποια ευρωπαϊκά κράτη θα συναντήσουν δυσκολίες στην προσπάθειά τους να συγκεντρώσουν κεφάλαια εν μέσω αλλαγών των προοπτικών των οικονομιών τους και υποβάθμισης αξιολογήσεων.
 
Αναλυτής της Nomura Holdings σχολίασε πως οι δηλώσεις του Wang θα ήταν ένα καλό Χριστουγεννιάτικο δώρο για το ευρώ, εάν η στήριξη της Ασίας για την ΕΕ συνέχιζε και στο επόμενο έτος.
 
Για αυτό το λόγο ανοδικά κινείται το ευρώ που ανακάμπτει από το χαμηλό 2,5 εβδομάδων, αν και οι φόβοι για περαιτέρω προβλήματα δανεισμού σε ορισμένα κράτη και τράπεζες της ευρωζώνης αναμένεται να περιορίσουν την ανοδική τάση.Στις 09:25 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία ευρώ έναντι του δολαρίου διαμορφωνόταν στα 1,3192 και η ισοτιμία δολαρίου γεν στα 83,69 .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου