Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Οι αμυγδαλές του εγκεφάλου «μαρτυρούν πόσους φίλους έχουμε»

Το μέγεθος των αμυγδαλών του εγκεφάλου, δομών που συμμετέχουν στην επεξεργασία των συναισθηματικών αντιδράσεων, είναι ένας καλός δείκτης για το πόσο κοινωνικός είναι κάθε άνθρωπος, αποκαλύπτουν μαγνητικές τομογραφίες.
 
Οι αμυγδαλές, που βρίσκονται περίπου στο κέντρο του εγκεφάλου και ονομάζονται έτσι λόγω του σχήματός τους, είναι γνωστό ότι συμμετέχουν στη συναισθηματική μάθηση, σε διαπροσωπικές λειτουργίες όπως η αναγνώριση φίλων και εχθρών, καθώς και στη δημιουργία του συναισθήματος του φόβου.
 
Παλαιότερες μελέτες σε κοινωνικά ζώα είχαν δείξει ότι το μέγεθος των αμυγδαλών σχετίζεται με το μέγεθος του κοινωνικού δικτύου.
 
Σε μια προσπάθεια να εξετάσει αν το ίδιο ισχύει και στον άνθρωπο, η ομάδα της Λίσα Φέλντμαν Μπάρετ, ψυχολόγου στο Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστόνης, εξέτασε 58 υγιείς, ενήλικες εθελοντές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες και απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τους ανθρώπους με τους οποίους είχαν συχνή επαφή.
 
Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι είχαν αμυγδαλές μεγαλύτερου όγκου συμμετείχαν σε μεγαλύτερα και πιο περίπλοκα κοινωνικά δίκτυα.
 
Η έρευνα δημοσιεύεται στο βρετανικό περιοδικό Nature Neuroscience. ..............
 
Όπως διευκρίνισε πάντως η ερευνητική ομάδα, η μελέτη δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα του ποια είναι η αιτία και πιο το αποτέλεσμα. Με 'άλλα λόγια, παραμένει άγνωστο αν οι μεγάλες αμυγδαλές επιτρέπουν στους ανθρώπους να αποκτούν περισσότερους φίλους, ή αν αντίθετα όσοι έχουν πολλούς φίλους αποκτούν σταδιακά και μεγαλύτερες αμυγδαλές.
 
Στην πραγματικότητα, και τα δύο θα μπορούσαν να συμβαίνουν ταυτόχρονα, σχολίασε η Δρ Μπάρετ.
Οι αμυγδαλές, πάντως, σχετίζονται και με πολλές άλλες λειτουργίες πέρα από την κοινωνική δικτύωση.
 
Νωρίτερα το φετινό Δεκέμβριο, Αμερικανοί ερευνητές παρουσίασαν την περίπτωση μιας 44χρονης ασθενούς με κατεστραμμένες αμυγδαλές, η οποία ως αποτέλεσμα δεν νιώθει ποτέ φόβο, ακόμα και όταν κινδυνεύει πραγματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου