Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Επιρρεπείς στα πνευματικά προβλήματα οι παθητικοί καπνιστές

Τα παιδιά που εισπνέουν τον καπνό από τα τσιγάρα των γονιών τους είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν πνευματικά προβλήματα.


Οι γονείς που καπνίζουν ή θα πρέπει να απαλλαγούν από την βλαβερή συνήθεια ή τουλάχιστον να μη καπνίζουν μέσα στο σπίτι. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στα Αρχεία Παιδιατρικής και Ιατρικής των Εφήβων αναφέρει ότι τα παιδιά-παθητικοί καπνιστές μπορεί να αντιμετωπίσουν πνευματικά προβλήματα, όπως υπερκινητικότητα και "κακή" συμπεριφορά.

Ενώ από τα ευρήματα προκύπτει η επιτακτική ανάγκη να κόψουν το κάπνισμα οι γονείς ή τουλάχιστον να καπνίζουν εκτός σπιτιού, παραμένει άγνωστο αν ο καπνός ουσιαστικά επηρεάζει τον εγκέφαλο των παιδιών ή εμπλέκεται κάποιος άλλος παράγοντας, ανακοίνωσαν οι ερευνητές υπό τον Μαρκ Χάμερ του University College του Λονδίνου.

Ο Χάμερ και οι συνεργάτες του μελέτησαν 901 παιδιά στη Βρετανία, ηλικίας 4 ως 8 ετών, και μέτρησαν στο σάλιο τους τα επίπεδα ενός υποπροϊόντος του καπνού του τσιγάρου για να διαπιστώσουν πόσο εκτίθενται στον καπνό. Στη συνέχεια ζήτησαν από τους γονείς τους να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για τα προβλήματα- συμπεριφοράς, ψυχολογικά ή κοινωνικά- που αντιμετώπιζαν τα παιδιά τους.

Όσο περισσότερο παθητικός καπνιστής ήταν ένα παιδί - κατά μέσο όρο - τόσο χειρότερη ήταν η πνευματική του υγεία, αποφάνθηκε η μελέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου