Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Έκλεισε για πρώτη φορά η Διώρυγα του Παναμά

Κλειστή η Διώρυγα για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα μετά τις καταστροφικές βροχές και τις πλημμύρες που κόστισαν τη ζωή τουλάχιστον 8 ανθρώπων.


Οι πολυήμερες βροχοπτώσεις στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων στον Παναμά, όπου η Αρχή της Διώρυγας αναγκάστηκε να κλείσει τη σημαντική θαλάσσια δίοδο που συνενώνει τον Ειρηνικό με την Καραϊβική και τον Ατλαντικό.
 
Ο πρόεδρος Ρικάρδο Μαρτινέλι είπε ότι οι θάνατοι προκλήθηκαν από πλημμύρες, καθώς ποτάμια υπερχείλισαν και πλημμύρισαν αρκετές περιοχές. Χιλιάδες υπέστησαν ζημιές στις ιδιοκτησίες τους.
 
Αξιωματούχοι είπαν ότι η ορατότητα ήταν πολύ χαμηλή και δεν μπορούσαν να πλοηγηθούν πλοία στην Διώρυγα. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 100 χρόνια που η Αρχή κλείνει η διώρυγα.
 
Οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν επίσης κατολισθήσεις σε δρόμους κοντά στην Διώρυγα και απέκλεισαν χωριά από τον έξω κόσμο.
 
Καταστροφικές βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει πλημμύρες σε ολόκληρη την περιοχή από τη Βενεζουέλα ως την Κόστα Ρίκα επί εβδομάδες και μήνες. Η Κολομβία ανακοίνωσε την Τρίτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις καταστροφές και τους εκατοντάδες θανάτους. Τα φαινόμενα στη χώρα ίσως διαρκέσουν έως και τις αρχές του 2011, σύμφωνα με μετεωρολόγους.
 
Οι σφοδρές βροχοπτώσεις αποδίδονται στο καιρικό φαινόμενο Λα Νίνια, που επανακάμπτει αρκετά συχνά στην περιοχή. Παγωμένα νερά από τα βάθη του Ειρηνικού βγαίνουν ορμητικά στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα να προκαλούνται υπερβολικές βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές και ξηρασία σε άλλες, εξηγούν μετεωρολόγοι. Άλλοι εντοπίζουν το πρόβλημα στις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου