Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την προστασία της βιοποικιλότητας

Η νομαρχία της Ξάνθης, της Δράμας και της Καβάλας έχουν ενεργό ρόλο στο πρόγραμμα αυτό.


H νομαρχία Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Reverse για την προστασία της βιοποικιλότητας, προβάλει όλα τα αξιόλογα περιβαλλοντικά στοιχεία της περιοχής.

Η λούτρα - λούτρα είναι ένα είδος βίδρας, που ζει μόνο στην περιοχή του Νέστου, στο Δέλτα του ποταμού, κοντά στις λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα. Εκεί, ευδοκιμούν και οι αγριοκουμαριές, ένα μοναδικό υπό προστασία δέντρο, που φυτρώνει στον ίδιο τόπο. Λίγο παραδίπλα, κολυμπά η άγρια πέστροφα, με την ονομασία "salmo macedonicus", που διαβιεί στον υδροβιότοπο, ενώ επιστήμονες, παρατηρητές και τουρίστες παρακολουθούν το ελεύθερο πέταγμα της "αγκαθοκαλιμάνας", ενός σπάνιου πουλιού, αλλά και του "Vanelus Spinozus", ενός πουλιού, που ζει κι αυτό μόνο στο Νέστο.

Η όμορφη εικόνα της βιοποικιλότητας της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής συμπληρώνεται από πολλές μικρότερες, καθώς έχουν καταγραφεί 213 είδη πουλιών, από τα οποία τα 162 βρίσκονται υπό προστασία από τη συνθήκη της Βρέμης και την ευρωπαϊκή οδηγία 79/409.

Στο Δέλτα του Νέστου λειτουργεί κέντρο ενημέρωσης πολιτών για τη βιοποικιλότητα και παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών και, παράλληλα, πραγματοποιούνται οικοτουριστικές δραστηριότητες, όπως το κανό, το καγιάκ και οι περιπατητικές διαδρομές στα στενά του ποταμού και το Δέλτα. Τα αξιοθέατα της περιοχής συμπληρώνουν η οροσειρά της Ροδόπης, το παρθένο δάσος του Χαϊτού και οι καταρράκτες του Λειβαδίτη.

"Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος, κάθε περιοχή παρουσιάζει τις δικές της δράσεις στον τομέα της βιοποικιλότητας", τονίζει από την πλευρά της η υπάλληλος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης της νομαρχίας, Παρασκευή Δουμπά. Ως παράδειγμα καλής πρακτικής αναφέρει την περίπτωση των Χανίων, όπου το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, σε συνεργασία με το δασαρχείο, δημιούργησαν μικροαποθέματα φυτών μιας μοναδικής ποικιλίας κέδρου, που ευδοκιμεί μόνο στο αμμώδες έδαφος του Ελαφονησίου.

Αντίστοιχα παραδείγματα προέρχονται και από άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπως η Περιφέρεια της Ακιτέν από τη Γαλλία, όπου κάθε χρόνο διοργανώνεται εβδομάδα βιοποικιλότητας, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε τέτοια ζητήματα. Η εξέλιξη του προγράμματος και οι καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα παρουσιαστούν, το Σάββατο, σε ημερίδα που διοργανώνει η νομαρχία, στην Ξάνθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου