Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ είχε ...ξαδέλφια στα νησιά του Ειρηνικού!

Δείγματα DNA από προϊστορικό σκελετό ενός κοριτσιού που βρέθηκε στη Σιβηρία δείχνει ότι πιθανόν να ήταν συγγενής με τους Νεάντερταλ και το είδος της να διασταυρώθηκε με τον πρώιμο σύγχρονο άνθρωπο.

Η φυλή αυτή, με την ονομασία Denisovans (από το σπήλαιο Ντενίσοβα της νότιας Σιβηρίας), έζησε πριν από 30.000 χρόνια και "συνέβαλε" σημαντικά στο DNA των σύγχρονων Μελανήσιων από τα νησιά του Ειρηνικού, επισημαίνουν ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature.

Τον περασμένο Μάρτιο, η ίδια ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε την ανακάλυψη άγνωστων μέχρι σήμερα ειδών προϊστορικών ανθρώπων χρησιμοποιώντας DNA από το οστό δακτύλου που βρέθηκε σε σπήλαιο.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Ράιχ από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και τον Σβάντε Πάαμπο από το Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας, ανάλυσε περισσότερα δείγματα DNA από το κορίτσι, ηλικίας πέντε ως δέκα ετών.

"Η εικόνα που προκύπτει από την ανάλυση του πυρηνικού γονιδιώματος δείχνει ότι ο πληθυσμός των Denisovans είναι συγγενής με τους Νεάντερταλ", επισημαίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου