Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Η ομογένεια στην Αμερική καταδικάζει τα αντισημιτικά σχόλια του Μητροπολίτη Πειραιώς

Η ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασε τα αντισημιτικά σχόλια που έκανε σε Ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος επέρριψε την ευθύνη για τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας στην διεθνή εβραϊκή κοινότητα.
 
Η Αρχιεπισκοπή της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής, προκαθήμενος της οποίας είναι ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος, εξέδωσε από την έδρα της στην Νέα Υόρκη ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιώς και εκφράζει την λύπη της για τις «απαράδεκτες εκφράσεις οι οποίες δεν έπρεπε καν να είχαν λεχθεί» από Ιεράρχη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία Αμερικής θεωρεί ότι «τα εκφρασθέντα σχόλια είναι πολύ προσβλητικά και εντελώς απορριπτέα».

Η σχετική ανακοίνωση καταλήγει με τα εξής λόγια:

 «Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία έχει ηγετικό ρόλο στον διαθρησκειακό διάλογο, επιβεβαιώνει τις από μακρού θετικές σχέσεις της με την Ισραηλιτική κοινότητα εδώ και στο εξωτερικό και θλίβεται μαζί της για τις αντισημιτικές δηλώσεις, οι οποίες δεν είναι αντιπροσωπευτικές ούτε των αισθημάτων και της στάσεως της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αμερική και ανά τον κόσμο, ούτε και του Ελληνικού Έθνους. Τις Άγιες αυτές ημέρες στις οποίες εορτάζεται η ειρήνη και η καλή θέληση μεταξύ όλων των ανθρώπων, προσευχόμαστε να υπερισχύσει με τη χάρη και βοήθεια του Θεού ο αλληλοσεβασμός, η αλληλοκατανόηση και η αγάπη».

Με παρόμοιο πνεύμα αντέδρασε και η ΑΧΕΠΑ, που είναι η μεγαλύτερη οργάνωση Ελληνικής κληρονομιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες και η οποία εκπροσωπεί κάπου 3 εκατομμύρια ομογενείς και Αμερικανούς φιλέλληνες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Nicholas Karacostas (ΦΩΤΟ): "Καταδικάζουμε έντονα τις αντισημιτικές δηλώσεις που έκανε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, τις οποίες θεωρούμε απαράδεκτες, αβάσιμες, φανατικές και στερούμενες κάθε αξίας που θα επέτρεπε την συμμετοχή τους σε δημόσιο διάλογο. Επιπροσθέτως, οι δηλώσεις αυτές είναι ανεύθυνες επειδή προήλθαν από παράγοντα με τόσο υψηλό αξίωμα στην Ιεραρχία της Εκκλησίας».

Ο Πρόεδρος της ομογενειακής οργάνωσης υπογράμμισε πως σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε η ΑΧΕΠΑ τον Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον είχαν επισημανθεί «εξαίρετες ομοιότητες και σημαντικοί δεσμοί ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ» και παράλληλα είχε αναγνωριστεί «η ανεκτίμητη παρουσία της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα διαμέσου των αιώνων». (Κάντε κλικ εδώ για πρόσβαση σε ρεπορτάζ του Γιώργου Μπίστη που μετέδωσε τότε η Ελληνική Υπηρεσία σχετικά με το συνέδριο της ΑΧΕΠΑ με θέμα Η νέα ώθηση στις σχέσεις Ελλάδος-Ισραήλ).

Ο Πρόεδρος Karacostas είπε ακόμα ότι «οι απαράδεκτες δηλώσεις του Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα ιστορικά δεδομένα» και ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο να καταδικάσει τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιώς και να τον επιπλήξει αναλόγως».

Σύμφωνα με την Εβραϊκή Τηλεγραφική Υπηρεσία JTA ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ υποστήριξε πως «ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν ένα όργανο του παγκόσμιου Σιωνισμού που χρηματοδοτήθηκε από την γνωστή οικογένεια Rothschild, με μοναδικό σκοπό να πείσει τους Εβραίους να εγκαταλείψουν τις ακτές της Ευρώπης και να πάνε πίσω στο Ισραήλ για την δημιουργία της νέας Αυτοκρατορίας» και πως «Εβραίοι όπως οι Rockefeller, Rothschild και Soros έχουν τον έλεγχο του διεθνούς τραπεζικού συστήματος που ελέγχει την παγκοσμιοποίηση».

Ένα από τα πορίσματα στο οποίο είχε καταλήξει η ημερίδα που διοργάνωσε προ διμήνου η ΑΧΕΠΑ στην Αμερικανική πρωτεύουσα ήταν ότι τόσο οι Εβραίοι όσο και οι Έλληνες έχουν υποστεί στην ιστορία τους διακρίσεις και οδυνηρές συνέπειες από την δράση φανατικών ομάδων. Μάλιστα η ΑΧΕΠΑ ιδρύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του περασμένου αιώνα για να βοηθήσει τους Έλληνες μετανάστες της εποχής εκείνης που αντιμετώπιζαν προσωπικές και οικονομικές επιθέσεις από μέρους της οργάνωσης των Κου-Κλουξ-Κλαν. Η ΑΧΕΠΑ συνεργάζεται με την Αμερικανική Οργάνωση για την Πρόοδο των Εγχρώμων και με την Παγκόσμια Εβραϊκή οργάνωση B'nai B'rith στον αγώνα κατά των διακρίσεων.
voice of america

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου