Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Διεθνείς αντιδράσεις για την καταδίκη Χοντορκόφσκι

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον υπενθύμισε σήμερα ότι η Μόσχα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο μετά την απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου, να κρίνει ενόχους τον πρώην πολυεκατομμυριούχος Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και τον πρώην συνεργάτης του Πλάτον Λεμπέντεφ για την υπεξαίρεση εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου.

"Η ΕΕ περιμένει από τη Ρωσία να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου", δήλωσε η Αστον σε ανακοίνωσή της και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει "να παρακολουθεί στενά" τη συνέχεια της δίκης του πρώην επικεφαλής του πετρελαϊκού γίγαντα Ioukos και κυρίως την ποινή που θα επιβληθεί στον Χοντορκόφσκι και τον Λεμπέντεφ.

Νωρίτερα σήμερα ο ρώσος δικαστής είχε δώσει εντολή να αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης από την αίθουσα του δικαστηρίου, χωρίς να δώσει εξηγήσεις, πριν από την έναρξη της ανάγνωσης της μακροσκελούς δικαστικής απόφασης για τον Χοντορκόφσκι και τον Λεμπέντεφ, αφού όμως είχε ανακοινωθεί ότι κρίθηκαν ένοχοι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ.

Η καταδίκη του Χοντορκόφσκι αποτελεί "ένα βήμα προς τα πίσω" για τη Ρωσία, δήλωσε από τη μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστεβέλε και τόνισε ότι "Ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθη η δίκη είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικός και αποτελεί ένα βήμα πίσω στο δρόμο εκσυγχρονισμού της χώρας".

Ενώ ο γερμανός επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μάρκους Λένιννγκ χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου "ένα παράδειγμα αυθαίρετης πολιτικής δικαιοσύνης". Πρόσθεσε εξάλλου ότι η ΕΕ θα πρέπει να σκεφτεί την υιοθέτηση μέτρων όπως η απαγόρευση εισόδου ρώσων δικηγόρων και δικαστών "που παραβιάζουν σε τέτοιο βαθμό το νόμο".

"Η απόφαση του δικαστηρίου και ολόκληρη η δίκη δείχνουν πόσο μακριά είναι η Ρωσία από το κράτος δικαίου. Η εξουσία είναι υπεράνω νόμου", δήλωσε ο Πήτερ Φράνκ ειδικός της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Ρωσία κααι πρόσθεσε ότι : "Η Ρωσία πρέπει επιτέλους να υιοθετήσει τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου