Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Πακιστάν: Τρία χρόνια από το θάνατο της Μπούτο

Κάτω από πολύ έντονα μέτρα ασφάλειας, χιλιάδες Πακιστανών συρρέουν σήμερα στον τάφο της Μπεναζίρ Μπούτο στο νότιο Πακιστάν, τρία έτη από τη δολοφονία της, δήλωσαν πολλοί αυτόπτες μάρτυρες.

Ο τάφος είναι στο χωριό Γάρχι Χούντα Μπαχς και οι πολυπληθείς οπαδοί της Μπούτο χτυπούσαν με δύναμη το στήθος τους κραυγάζοντας "όπως και χθες, η Μπούτο ζει", ενώ επιτακτικά ζητούσαν οι δολοφόνοι της να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.

Ο χήρος της Μπούτο, Ασίφ Αλι Ζαρντάρι, που είναι μετά το 2008 πρόεδρος της ασιατικής χώρας, οι δύο κόρες τους και ο πρωθυπουργός Γιουσούφ Ράζα Γιλάνι άφησαν στεφάνια χθες Κυριακή στον τάφο.

"Θα καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό" (...) "για να ξαναβρεί την ειρήνη και την ευημερία του το Πακιστάν", τόνισε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρόεδρος Ζαρντάρι, που υπολόγισε στις 100 χιλιάδες όσους συνέρευσαν στον τάφο της Μπεναζίρ Μπούτο..................

Δύο φορές πρωθυπουργός του Πακιστάν τη δεκαετία του 1990, η Μπούτο την 27η Δεκεμβρίου του 2007 δολοφονήθηκε στο Ραουαλπίντι, εξερχόμενη του βήματος μιάς προεκλογικής συγκέντρωσής της για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Πέντε ισλαμιστές έχουν παραπαμεμφθεί να δικαστούν γιά την υπόθεση, ενώ ο ίδιος ο δολοφόνος τερμάτισε τη ζωή του αμέσως μετά τη δολοφονία της Μπούτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλοι πέντε Ισλαμιστές, ύποπτοι γιά την εξύφανση του σχεδίου δολοφονίας, διέφυγαν. Όμως οι τρεις έχουν πεθάνει από διάφορες αιτίες, εκ των οποίων ο ένας είναι ο ηγέτης του 'Κινήματος των Πακιστανών ταλιμπάν', ο Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ, που θεωρείται "ηθικός αυτουργός" της δολοφονίας της Μπεναζίρ Μπούτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου