Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Μαίνεται η κόντρα για τα... τασάκια

Τη διαφωνία τους στην καθολική απαγόρευση του καπνίσματος εξέφρασαν για ακόμη μία φορά οι ιδιοκτήτες καφέ και εστιατορίων που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας. Με εντατικοποίηση ελέγχων απάντησε το υπουργείο Υγείας.
Με το σύνθημα "Όπου υπάρχει καπνός... επιλέγουμε", οι συγκεντρωμένοι επανέλαβαν τη θέση της Ομοσπονδίας να υπάρχει απαγόρευση, όπου η προσέλευση πολιτών είναι υποχρεωτική, και όπου είναι προαιρετική, να μπορούν να επιλέγουν.

Ορισμένοι από τους καταστηματάρχες προχώρησαν σε συμβολικό κάψιμο των αδειών των καταστημάτων τους, ενώ εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας Αντώνη Δημόπουλο.

"Δεν υπάρχει βούληση για την επίλυση του προβλήματος. Ο νόμος οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό τις επιχειρήσεις τους και γι' αυτό αρκετοί είναι αυτοί που δεν τον εφαρμόζουν", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού καφέ-μπαρ- Δημήτρης Αρβανίτης.

Οι καταστηματάρχες πραγματοποίησαν και πορεία προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, φορώντας μαγειρικούς σκούφους και χτυπώντας τύμπανα και μαγειρικά σκεύη.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι θα "συνεχίσει την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους" και θα εντείνει τους ελέγχους.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: "Για την προστασία της υγείας των πολιτών το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους, γνωρίζοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκαν φαινόμενα πλημμελούς ελέγχου. Για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου γίνονται ενέργειες συντονισμού των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών και κατατίθεται εντός των ημερών τροπολογία για τη συμμετοχή του Σώματος Επιθεωρητών Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) στους πρωτοβάθμιους ελέγχους. Το κάπνισμα θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα διεθνώς και στη χώρα μας ως μείζων παράγοντας κινδύνου της δημόσιας υγείας και βασικός παράγοντας πρόκλησης παθήσεων όπως ο καρκίνος και τα καρδιοαναπνευστικά νοσήματα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου