Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Πρόστιμο στο κόμμα της Μέρκελ για κατάχρηση

Πρόστιμο ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ επιβλήθηκε στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της γερμανίδας καγκελαρίου, Αγγελα Μέρκελ, για κατάχρηση κρατικού χρήματος κατά τη διάρκεια μίας εκστρατείας για τις περιφερειακές εκλογές.

Το πρόστιμο επέβαλε ο Νόρμπερτ Λάμερτ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, ο οποίος ελέγχει τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων όλης της χώρας και εξετάζει τα οικονομικά τους. Πάντως δεν υπάρχει καμία υποψία ότι η Μέρκελ γνώριζε κάτι για αυτές τις ατασθαλίες.

 Η Τοπική Ένωση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτο παραδέχθηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι ένα μέρος της χρηματοδότησης για την εκστρατεία του κόμματος για τις περιφερειακές εκλογές του 2006 προήλθε από τον κοινοβουλευτικό προϋπολογισμό που προορίζεται για τους βουλευτές του CDU.

Σύμφωνα με το γερμανικό νόμο οι κοινοβουλευτικοί προϋπολογισμοί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων, καθώς αυτά λαμβάνουν γενναιόδωρες άμεσες χρηματοδοτήσεις γι' αυτό το σκοπό.

 Ο Λάμερτ επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι η «δωρεά» ύψους περίπου 400.000 ευρώ για την εκστρατεία του CDU ήταν παράνομη και γι' αυτό επέβαλε το προβλεπόμενο πρόστιμο, που ανέρχεται στο τριπλάσιο του ποσού.

 Εισαγγελείς ερευνούν τον πρώην ηγέτη της Τοπικής Ένωσης του CDU Κρίστοφ Μπορ για την κατάχρηση κρατικών πόρων, ο οποίος πάντως δεν κατηγορείται ότι επωφελήθηκε προσωπικά από αυτήν την υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου