Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

«Τρομοκρατικά εγκλήματα» οι δύο εκρήξεις στη Σουηδία;

Οι βομβιστικές επιθέσεις στο κέντρο της Στοκχόλμης είναι «τρομοκρατικά εγκλήματα» και ως τέτοια ερευνώνται, δήλωσε αξιωματούχος της σουηδικής υπηρεσίας πληροφοριών, όπως και οι αστυνομικές αρχές.
«Διενεργούμε έρευνα για τα τρομοκρατικά εγκλήματα βάσει της σουηδικής νομοθεσίας. Στο στάδιο αυτό δεν αυξήσαμε το επίπεδο συναγερμού για απειλή της ασφάλειας» δήλωσε ο Άντερς Τόρνμπεργκ, επικεφαλής της υπηρεσίας, η οποία είναι αρμόδια για τα μέτρα ασφαλείας.

Υπενθυμίζουμε πως δύο εκρήξεις σημειώθηκαν χθες στη Στοκχόλμη, κατά τις οποίες έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος - πιθανότατα ο δράστης - και τραυματίσθηκαν άλλοι δύο. Οι επιθέσεις αυτές εικάζεται πως συνδέονται με τη σουηδική παρουσία στο Αφγανιστάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης έλαβαν προειδοποιητικό e-mail δέκα λεπτά πριν από τις εκρήξεις.

Για επίθεση αυτοκτονίας έκανε λόγο η Σουηδική Αστυνομία......................

«Πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας, κάτι νέο στη Σουηδία» πρόσθεσε ο Άντερς Τόρνμπεργκ, αλλά δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητα του δράστη.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι εφεξής θα είναι αισθητή η παρουσία της αστυνομίας με περιπολίες στους δρόμους της πρωτεύουσας.

«Η υπηρεσία πληροφοριών είναι υπεύθυνη για την έρευνα» δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Στοκχόλμης, Έρικ Βίντστραντ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τόρνμπεργκ.

Ένα ηχητικό μήνυμα στα Σουηδικά και τα Αραβικά, που εστάλη μέσω του Διαδικτύου στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT και στην υπηρεσία πληροφοριών, προειδοποιούσε για τις εκρήξεις και κατήγγειλε τις επιθέσεις κατά του Ισλάμ από τη Σουηδία κυρίως στο Αφγανιστάν. Στο μήνυμα αυτό αποκαλείται «γουρούνι» ο Σουηδός σκιτσογράφος Λαρς Βιλκς, ο οποίος έχει δεχθεί πολλές απειλές για τη ζωή του, επειδή σκιτσάρισε τον Μωάμεθ με κεφάλι σκύλου.

Ο ιμάμης του μεγαλύτερου τεμένους της Στοκχόλμης στο Ζέντερμαλμ, σεΐχης Χάσαν Μούσα, καταδίκασε τις επιθέσεις και «κάθε μορφή βίας, απειλής και εκφοβισμού εναντίον αθώων, όποιο κι αν είναι το κίνητρο ή η αιτία».
zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου