Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Ο νέος δισεκατομμυριούχος του Ιντερνετ


 Μπορεί σε μικρότερη ηλικία να ονειρευόταν ότι μια μέρα θα γίνει σταρ της ροκ μουσικής, όμως σήμερα ο Αντριου Μέισον βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν ενταχθεί στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του Ιντερνετ, μαζί με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ του facebook και τους ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν. Ο λόγος; Η πρόθεση της Google να εξαγοράσει τη διαδικτυακή του επιχείρηση Groupon καταβάλλοντας το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 5,3 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και αρκετό καιρό, διάστημα στο οποίο η προσφορά της μεγαλύτερης εταιρείας αναζήτησης στο Διαδίκτυο μεγαλώνει συνεχώς. Η εξέλιξη έχει οδηγήσει αναλυτές να δηλώνουν ότι ο 29χρονος Μέισονξέρει τι ζητάει. Πρόκειται, άλλωστε, για το νέο φαινόμενο στον κόσμο των επιχειρήσεων dotcom, παρότι δεν φοίτησε σε ένα από τα φημισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια, τα επονομαζόμενα Ιvy Leage, όπως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Αντίθετα, ο Μέισον σπούδασε Μουσική στο Πανεπιστήμιο Νorthwestern, αλλά κατάφερε να ιδρύσει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην ιστορία του Διαδικτύου. Η Groupon συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά της εκρηκτικής ανόδου των dotcom: υψηλές πωλήσεις, εύκολα κέρδη και άμεση επαφή με τους online πελάτες. ......................

Πωλήσεις 500 εκατ. δολαρίων
Φέτος οι πωλήσεις της εταιρείας αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. δολάρια. Καμία εταιρεία στον χώρο της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των eΒay, Αmazon. com, Υahoo!, ΑΟL και Google, δεν αναπτύχθηκε τόσο πολύ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Τον περασμένο Απρίλιο, μόλις 17 μήνες μετά την ίδρυσή της, η αξία της Groupon είχε φτάσει τα 1,35 δισ. δολάρια. Ο Μέισον έχει αλλάξει τον τρόπο που οι εταιρείες- και κυρίως οι μικρές με περιορισμένους προϋπολογισμούς διαφήμισης- ανεβάζουν τις πωλήσεις τους. «Θέλουμε να κάνουμε για το ηλεκτρονικό εμπόριο σε τοπικό επίπεδο ό,τι έκανε η Αmazon για τα καταναλωτικά αγαθά», καυχιέται ο Μέισον.

Τι ξεχωριστό κάνει η Groupon
Τι κάνει, όμως, η Groupon; Προσφέρει κουπόνια- φέρουν, μάλιστα, το ίδιο όνομα- τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορές σε επιχειρήσεις που συμμετέχουν στις προσφορές της. Κάθε χρήστης παίρνει μια έκπτωση, που εξαρτάται από το προφίλ και την περιοχή του, αλλά oι προσφορές υλοποιούνται μόνο στην περίπτωση που εξασφαλιστεί ένας ελάχιστος αριθμός αγοραστών, γεγονός που της επιτρέπει να διαπραγματεύεται μεγάλες εκπτώσεις, που κινούνται ακόμη και πάνω από 50%. Πελάτες της είναι εκατομμύρια online χρήστες στον κόσμο. Τι προσφέρει; Από δείπνα σε εστιατόρια και εισιτήρια σε εκθέσεις μέχρι μαθήματα γιόγκα ή μαθήματα αεροπλοΐας. Σήμερα η Groupon δραστηριοποιείται σε 88 αμερικανικές πόλεις και σε 22 χώρες. Οι ρυθμοί εργασίας στα 30.000 τετραγωνικών γραφεία της σε μια παλιά Μontgomery Ward αποθήκη στις όχθες του ποταμού Σικάγου είναι δυναμικοί.

Το πάθος του ήταν η μουσική
Και όμως, ο Μέισον δεν είναι «άνθρωπος» της Silicon Valley. Μεγάλωσε στα προάστια του Πίτσμπουργκ. Ο πατέρας του ασχολιόταν με το εμπόριο διαμαντιών και η μητέρα του ήταν φωτογράφος. Η μουσική και όχι οι υπολογιστές ήταν το πάθος του, ενώ ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στην ηλικία των έξι. Στο πανεπιστήμιο ήταν αρχηγός μιας μπάντας ροκ. «Νόμιζα ότι θα γινόμουν ένας μουσικός της ροκ μέχρι την ηλικία των 25», δηλώνει. «Στην πραγματικότητα ήθελα να είμαι μέρος μιας εναλλακτικής κουλτούρας».

Ομως, από μικρός είχε επιχειρηματικές ανησυχίες. Στα 15 του έφερνε κάθε Σάββατο πρωί στις πόρτες των γειτόνων του φρέσκα μπέιγκελ, που αγόραζε από τον τοπικό φούρνο. Μόλις τελείωσε τις σπουδές του, ξεκίνησε να δουλεύει για την ΙnnerWorkings, μια εταιρεία στο Σικάγο, που έκανε εκτυπώσεις για εταιρείες στη χαμηλότερη τιμή. Εκεί σκέφτηκε να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα, η οποία να ασχολείται με θέματα-αγκάθια, όπως ο πόλεμος στο Ιράκ και το σύστημα υγείας, αναδεικνύοντας την κρυφή τους ατζέντα.

Η ιδέα του είχε απήχηση. Το Πανεπιστήμιο του Σικάγου του πρόσφερε υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές, ενώ το αφεντικό του τού πρόσφερε 1 εκατ. δολάρια για να δημιουργήσει την εν λόγω ιστοσελίδα. Υστερα από τρεις μήνες στο μεταπτυχιακό τμήμα της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Ηarris, αποχώρησε για να δημιουργήσει την ΤheΡoint. com, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την Groupon. Ο Μέισον ζει ακόμη στο Σικάγο με τη φίλη του, χωρίς όμως τις 20 γάτες που έγραφε στο επίσημο βιογραφικό του στην ιστοσελίδα της Groupon για λόγους εντυπωσιασμού. «Η Groupon είναι μια πραγματική δουλειά», δηλώνει ο ίδιος για την εταιρεία του, ενώ τον περασμένο Αύγουστο, συμμετέχοντας σε μια συζήτηση στο Σικάγο για την εταιρεία του, είχε δηλώσει ανάμεσα σε άλλα: «Δεν θέλω μια εταιρεία η οποία έχει ένα ψυγείο με παλιό φαγητό». Στην αρχή της συζήτησης είχε εντυπωσιάσει το κοινό του όταν ρώτησε: «Ποιος από σας είναι μηχανικός;». Πετάρισε τα βλέφαρα γύρω από τα σηκωμένα χέρια και είπε: «Ελάτε να δουλέψετε στην Groupon».

Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου