Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Τσίπρας: «Σε ορισμένες περιπτώσεις το φάρμακο είναι χειρότερο από την ασθένεια»

Συνέντευξη Τύπου προέδρου ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, με αφορμή το Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις το φάρμακο είναι χειρότερο από την ασθένεια», δήλωσε, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για τον πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, που συνέστησε να «μην τα βάζουμε με το γιατρό, αν καμμιά φορά δίνει φάρμακα, που δεν μας αρέσουν».

«Άλλωστε, ο πρόεδρος του ΔΝΤ δεν συμπεριφέρεται, ως γιατρός, αλλά ως «νεκροθάφτης» των δικαιωμάτων των εργαζομένων», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος σημείωσε ότι το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη Γαλλία θα είναι η πρώτη φορά που δεν θα υποστηρίξει τον υποψήφιο των σοσιαλιστών στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αν είναι ο κ. Στρος-Καν.

Σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 3ο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι (3-5 Δεκεμβρίου), και στο οποίο εξελέγη αντιπρόεδρος, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την «Ατζέντα για μια Κοινωνική Ευρώπη», που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία και αποτελεί «το πολιτικό σχέδιο για τη συντονισμένη δράση σε όλη την ήπειρο, προϊόν βαθιάς σύγκλισης πολλών δυνάμεων της αριστεράς στην Ευρώπη.

«Με το κείμενο αυτό -σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- η Ευρωπαϊκή Αριστερά προτείνει και διεκδικεί την εφαρμογή μίας σειράς πολιτικών άμεσα εφαρμόσιμων, με βασικό άξονα τη ρήξη με τη νεοφιλελεύθερη αρχιτεκτονική της ΕΕ και την προώθηση μίας διαδικασίας επανίδρυσης της Ευρώπης, που θα συμβάλλουν και στην κοινή δράση της αριστεράς στην Ελλάδα, προσεγγίζοντας τις δυνάμεις, που αμφισβητούν το μνημόνιο από τα αριστερά».

Στις διεκδικήσεις του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που υιοθετήθηκαν με παρέμβαση της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

-Η ευρωπαϊκή ρύθμιση της κρίσης χρέους, που περνά μέσα από τη διαγραφή μέρους του δημοσίου χρέους, προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση και να προωθηθεί η ανασυγκρότηση των οικονομιών των πιο αδύναμων χωρών της ΕΕ.

«Με το χρέος στο 150% δεν υπάρχει λογιστική λύση στο πρόβλημα, μόνο πολιτική», τονίζει ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι αναδιάρθρωση με ελεγχόμενη χρεωκοπία είναι καταστροφή και ότι μόνο η μερική διαγραφή του χρέους συνιστά διέξοδο στην κρίση.

-Η δημιουργία, αντί του υπάρχοντος τιμωρητικού «Μηχανισμού Στήριξης», ενός μόνιμου μηχανισμού προστασίας και αλληλεγγύης, που θα παρεμβαίνει προληπτικά στις κρίσεις κι όχι εκ των υστέρων.
-Η έκδοση ευρωομολόγων, παλαιά πρόταση του ΣΥΝ «που τώρα δικαιώνεται»
-Η ριζική αλλαγή του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ οφείλει να είναι σε θέση να τυπώνει νόμισμα, να κυκλοφορεί ευρωομόλογα και να δανείζει απευθείας τα κράτη-μέλη με χαμηλό επιτόκιο.

Στην «Ατζέντα για μια Κοινωνική Ευρώπη» περιλαμβάνονται, επίσης, διεκδικήσεις για την περιβαλλοντική κρίση, την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία, την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική κ.α. Στο πεδίο των διεθνών σχέσεων ζητείται: να σταματήσει ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, να αφεθεί ο ιρακινός λαός να ορίσει μόνος τη τύχη του, να διαλυθεί το ΝΑΤΟ και να αντικατασταθεί από ένα διεθνές σύστημα ασφαλείας στη βάση της συνεργασίας, που θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία, να μην ξεκινάει κανένα νέο εκστρατευτικό σώμα από ευρωπαϊκό έδαφος. Επισημαίνεται, επίσης, η ανάγκη να τερματισθεί η Τουρκική κατοχή στην Κύπρο, ενώ εκφράζεται αλληλεγγύη και στους λαούς της Λατινικής Αμερικής.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της αντιπροσωπείας της γερμανικής αριστεράς, που μετείχε στο συνέδριο, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «αποδεικνύεται ακόμη μία φορά μύθος ότι οι αντιθέσεις είναι ανάμεσα στον πλούσιο βορρά και τον φτωχό νότο. Η γερμανική αριστερά ταυτίζεται με τις απόψεις μας, γιατί η κύρια αντίθεση είναι το κεφάλαιο και οι εργαζόμενοι».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε ακόμη στην «πρωτοβουλία των πολιτών» κατά του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Σταθεροποίησης», που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, μια «εκστρατεία από τα κάτω» με συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών, που θα υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (διαδικασία, που προβλέπουν οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες) και σε περίπτωση αποδοχής τους, η Επιτροπή οφείλει να προχωρήσει σε μία ανοιχτή συζήτηση γύρω από το αιτούμενο ζήτημα.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στους δύο τραυματίες νεολαίους του ΣΥΝ κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην Ευελπίδων με αστυνομικούς και συγκεντρωμένους πολίτες απαίτησε «τουλάχιστον μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού, Χρήστου Παπουτσή, που να διευκρινίζει τα γεγονότα, αν όχι μια συγνώμη».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου