Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Υποχώρησε το ευρώ έναντι του δολαρίου

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3280 δολ.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3290 δολάρια από το επίπεδο των 1,3414 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Οι πιέσεις που δέχεται το ευρωπαϊκό νόμισμα αποδίδονται στη διχογνωμία που επικρατεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση Χρέους. Αντικρουόμενες απόψεις φαίνεται να υπάρχουν ακόμη και για το ενδεχόμενο αύξησης των κεφαλαίων που θα πρέπει να έχει στη διάθεση του το Ταμείο Διάσωσης ( Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας / European Financial Stability Fund).

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Ε.Ε οφείλει να διαθέσει περισσότερα κεφάλαια για την πιο αποτελεσματική λειτουργία του Ταμείου. Η άποψη αυτή όμως ως γνωστόν, συναντά την κατηγορηματική άρνηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στη σύνοδο υπουργών Οικονομικών που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3280δολ.

Στο μεταξύ υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου τάσσονται σήμερα με κοινό τους άρθρο που δημοσιεύεται στους Financial Times οι υπουργοί του Λουξεμβούργου και της Ιταλίας Γιούνκερ και Τρεμόντι. Οι δύο υπουργοί προτείνουν να δημιουργηθεί ένας Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Χρέους ο οποίος θα μπορεί να εκδίδει α ευρωομόλογα χρηματοδοτώντας έως και το 50% των δανειακών αναγκών των κρατών μελών. Την αντίθεση της στην ιδέα αυτή έχει ήδη εκφράσει η Ανγκελα Μερκελ.

Από την άλλη πλευρά το κλίμα για το δολάριο βελτιώνεται σταδιακά μετά και τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της Fed Ben Bernanke, περί απομάκρυνσης του ενδεχόμενου διολίσθησης της οικονομίας σε νέα ύφεση.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων (ΗΔΑΤ) η αξία των συναλλαγών ήταν απειροελάχιστη, περιοριζόμενη στα 5 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα περισσότερα, ύψους 3 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πράξεις πώλησης, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι επενδυτές στράφηκαν σε φυγή από την αγορά κρατικών τίτλων.

Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο λήξεως 20.07.2017 και ο 5ετής λήξεως 20.08.2015 με αξία συναλλαγών 2 εκατ. ευρώ έκαστος και ακολούθησε ο 10ετής λήξεως 19.07.2019 με αξία συναλλαγών 1 εκατ. ευρώ. Ετσι η απόδοση του δεκαετούς αναφοράς λήξεως 2020 διευρύνθηκε στο 11,74% έναντι 11,68% την περασμένη Παρασκευή, αλλά η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα το spread να μειωθεί στο 8,84%.

Στη διατραπεζική αγορά το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,52% στη διάρκεια των 9 μηνών στο 1,39%, στο εξάμηνο στο 1,25% ,στο τρίμηνο στο 1,02%., και στο 0,81% ο μήνας.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου