Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Τσιγάρο με χαράτσι

Με τσιγάρο στα μπαρ φαίνεται ότι θα περάσουν οι Ελληνες τα Χριστούγεννα, καθώς, ελέω μνημονίου, το υπουργείο Υγείας, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών, θα επιτρέψει το κάπνισμα στα μπαράκια, αλλά με ειδική αδειοδότηση έναντι χρηματικού ποσού.

Οπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες η πρόταση αυτή έπεσε στο τραπέζι προκειμένου να σωθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται τη νύχτα (περίπου 4.000 έχουν καταγραφεί συνολικά) και βλέπουν το τελευταίο διάστημα να μειώνεται η κίνηση εξαιτίας της καπναπαγόρευσης. Η πρόταση δεν βρίσκει αντίθετο τον Γ. Παπακωνσταντίνου, δεδομένης και της οικονομικής συνεισφοράς των επιχειρηματιών και της διάσωσης των καταστημάτων. Οι λεπτομέρειες των ρυθμίσεων αλλά και ο καθορισμός του ποσού που πρέπει να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες των μπαρ, θα συζητηθούν σε διυπουργική επιτροπή που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες παρουσία των υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει την επιθυμία να παραστεί. Στο σημείο αυτό φαίνεται να έγκειται και η δυσκολία του εγχειρήματος, καθώς ο Γ. Παπανδρέου είναι φανατικός αντικαπνιστής και επιθυμεί να απαγορευθεί πλήρως το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους. Οι καλά γνωρίζοντες, ωστόσο, θεωρούν βέβαιο πως, εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, η πρόταση θα προωθηθεί. ..............................................................

Εκεί όπου δεν αναμένεται να επιτραπεί το κάπνισμα είναι τα εστιατόρια και γενικότερα οι χώροι όπου σερβίρεται φαγητό. Επ' αυτού -όπως αναφέρουν πηγές- είναι σύμφωνα όλα τα κυβερνητικά στελέχη.
Κατά τα άλλα, ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί κανονικά στους υπόλοιπους δημόσιους χώρους και μάλιστα οι έλεγχοι θα ενταθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη μάχη των προστίμων μπαίνει πιο εντατικά και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ), στο οποίο θα μεταταχθούν 60 υπάλληλοι από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και από εποπτευόμενους οργανισμούς. Είναι υπάλληλοι που σήμερα είτε δεν αξιοποιούνται στις υπηρεσίες τους είτε δεν έχουν πια αντικείμενο. Οι γνωστοί και ως «ράμπο» του υπουργείου Υγείας θα μπουν στη διαδικασία των προστίμων, καθώς διαπιστώθηκε ότι μέχρι στιγμής η δημοτική αστυνομία δεν επιβάλλει τις αναμενόμενες ποινές είτε εξαιτίας της προσωπικής επαφής που έχουν συνήθως οι δημοτικοί άρχοντες με τους παραβάτες είτε επειδή το σύστημα παρουσιάζει δυσλειτουργίες (έλλειψη προσωπικού κ.λπ.). Είναι χαρακτηριστικό ότι τους πρώτους δύο μήνες δεν έχουν επιβληθεί πάνω από 380 πρόστιμα, τα οποία είναι και αμφίβολο εάν έχουν πληρωθεί.

Οσο για τον συνολικό αριθμό κλήσεων στον τετραψήφιο αριθμό 1142 από την 1η Σεπτεμβρίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων κατά του καπνίσματος, έφθασε τις 349.616 κλήσεις, εκ των οποίων οι 7.060 αφορούσαν καταγγελίες.

Πάντως η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα όπου τα μέτρα κατά του καπνίσματος ελαστικοποιήθηκαν μετά την εφαρμογή της συνολικής απαγόρευσης. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες επιτρέπουν το τσιγάρο, υπό ειδικές συνθήκες, ενώ η τάση είναι να περιορισθούν και αυτές οι εξαιρέσεις.

Στο μεταξύ, στο τμήμα Δημόσιας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι σε εξέλιξη ανοιχτή διαβούλευση μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2010, προκειμένου να επικαιροποιηθούν κάποιοι κανόνες στο χώρο του καπνίσματος που πιθανώς θα εφαρμοστούν ενιαία σε όλα τα μέλη. Αυτό που εξετάζεται είναι αν πρέπει να παρέχονται επιπλέον πληροφορίες για τον καταναλωτή πάνω στο πακέτο ή στοιχεία για τα συστατικά που πρέπει να δίνουν οι εταιρείες καπνού κ.λπ. Την τελευταία φορά που είχε ληφθεί ανάλογη πρωτοβουλία ήταν το 2001, οπότε ορισμένες παράμετροι ήταν προαιρετικές, όπως π.χ. οι εικόνες της βλάβης που προκαλεί το κάπνισμα πάνω στα πακέτα, που σήμερα εφαρμόζονται μόνο στο Βέλγιο, τη Βρετανία, τη Ρουμανία και τη Λετονία, ενώ σχεδιάζεται κάτι αντίστοιχο σε Γαλλία και Ισπανία.
ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου