Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Τεταμένη η κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε οτι είναι "προετοιμασμένος για όλα". Η Βρετανία καλεί τους υπηκόους να εγκαταλείψουν τη χώρα κα το Εθνικό Συμβούλιο Τύπου καταγγέλλει "πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου".

'Εκκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού. Ο φόβος να ξέσπασμα συγκρούσεων οδήγησε τη Βρετανία στο να ζητήσει απο τους υπηκόους της να φύγουν απο τη χώρα. Παράλληλα ο ΟΗΕ δηλώνει ¨προετοιμασμένος για όλα” παρά το γεγονός οτι θέλει να αποφύγει μια αναμέτρηση με τις ένοπλες δυνάμεις που πρόσκεινται στον απερχόμενο πρόεδρο Λοράν Γκμπάγκμπο.

Μετά τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 28 Νοεμβρίου, η ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή ανακήρυξε τον Ουατάρα νικητή με ποσοστό τουλάχιστον 54%. Ωστόσο το Συνταγματικό Συμβούλιο, του οποίου ηγείται σύμμαχος του Γκμπάγκμπο, ακύρωσε τα αποτελέσματα αυτά επικαλούμενο νοθεία και κήρυξε νικητή τον απερχόμενο πρόεδρο.

Ο ΟΗΕ, που δεν αναγνωρίζει...................

την εκλογή του Γκμπάγκμπο και θεωρεί πως εκλεγμένος πρόεδρος είναι ο Αλασάν Ουατάρα, απέρριψε το αίτημα του απερχόμενου προέδρου για αποχώρηση της αποστολής του ΟΗΕ από τη χώρα. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν προειδοποίησε για τις "συνέπειες", σε περίπτωση επίθεσης εναντίον των κυανοκράνων.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου η έδρα της Επιχείρησης των Ηνωμένων Εθνών στην Ακτή Ελεφαντοστού (ONUCI) επλήγη από πυρά ενόπλων "που φορούσαν στρατιωτική στολή", σύμφωνα με την αποστολή. Ο Γκμπάγκμπο και οι Δυνάμεις Άμυνας και Ασφάλειας που του είναι πιστές, κατηγόρησαν την ONUCI ότι στηρίζει στρατιωτικά την πρώην εξέγερση των Νέων Δυνάμεων υποστηρίζοντας τον Ουατάρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ έχουν ζητήσει την αποχώρηση του Γκμπάγκμπο ο οποίος απάντησε ζητώντας την αποχώρηση τη αποστολής του ΟΗΕ και των γαλλικών δυνάμεων.

Στο Λονδίνο, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Ακτή Ελεφαντοστού, καθώς υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν βιαιότητες ενώ εντείνεται η αντιπαράθεση του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο και του αντιπάλου του Αλασάν Ουατάρα.

Την ίδια ώρα, στο Αμπιτζάν η κυβέρνηση Γκμπάγκμπο ανακοίνωσε ότι δεν αποκλείει να απαγορεύσει την κυκλοφορία εφημερίδων που "καλούν σε εξέγερση", ενώ ήδη σε αρκετές εφημερίδες έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία. Το Εθνικό Συμβούλιο Τύπου, το επίσημο όργανο επίβλεψης του Τύπου, της ελευθερίας και πολυφωνίας του στην Ακτή Ελεφαντοστού, ζήτησε την επανέκδοση των εφημερίδων και κατήγγειλε "ένα αφόρητο πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου".

Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή "στοιχεία της Προεδρικής Φρουράς (δύναμης του Λ.Γκμπαγκμπό) μετέβησαν στις εγκαταστάσεις των δύο τυπογραφείων και της εταιρίας διανομής αρκετών εφημερίδων, των οποίων "απαγόρευσαν, μέχρι νεωτέρας, την έκδοση και κυκλοφορία", αναφέρει το Εθνικό Συμβούλιο Τύπου.

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 50 νεκροί και 200 τραυματίες τις τελευταίες μέρες
Οι βιαιότητες στην Ακτή του Ελεφαντοστού "αυτές τις τρεις τελευταίες ημέρες, έχουν προκαλέσει περισσότερους από 50 νεκρούς και 200 τραυματίες", δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, εκφράζοντας την ανησυχία της για "μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Σε ανακοίνωση της, η κα Πιλάι καταγγέλλει επίσης πολλές απαγωγές τις οποίες αναφέρουν "εκατοντάδες θύματα και μέλη των οικογενειών τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου