Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Όλι Ρεν : Αναβάλλεται για τον Ιανουάριο η έγκριση της επιμήκυνσης του δανείου

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος από το συνέδριο του Economist στην Αθήνα είπε επίσης πως τρόμαξε με το οικονομικό μας πρόγραμμα καθώς δεν πίστευε ότι η κυβέρνηση θα είχε πάρει τόσα πολλά μέτρα.

 
Για τον Ιανουάριο αναβάλλεται η έγκριση της επιμήκυνσης του δανείου που έχει λάβει η Ελλάδα.

Ο επίτροπος Όλι Ρεν μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, είπε ότι στην αρχή του 2011 θα είναι έτοιμη η πρόταση που επεξεργάζεται η Ε.Ε., εκτιμώντας πως θα γίνει αποδεκτή από τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών μελών.
 
Μάλιστα σε ερώτηση αν θα εξεταστεί η περίπτωση σύναψης νέου δανείου σε περίπτωση αποτυχίας της Ελλάδας να βγει στις αγορές τα επόμενα χρόνια, είπε ότι είναι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα επιτύχει την πλήρη υλοποίηση του μνημονίου και δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο.
 
Στο θέμα του ευρωομολόγου είπε ότι συνεχίζει να το θεωρεί πολύ καλή ιδέα και ότι οι υπηρεσίες του «μελετούν μία συστημική απάντηση στο πρόβλημα της συστημικής κρίσης εξετάζοντας κάθε προϊόν και ιδέα».
 
Αναφερόμενος στο θέμα των αλλαγών στα εργασιακά και στις ΔΕΚΟ, που εξετάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, είπε ότι έχει ζητηθεί η γνώμη της Κομισιόν, έχει εγκριθεί το περιεχόμενό της, δηλαδή είναι σύμφωνες με το μνημόνιο, προσθέτοντας ότι το κοινοτικό όργανο στηρίζει την Ελλάδα στη δεύτερη γενιά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιήσει.

Ο Ολι Ρεν μίλησε πάντως και για την ανάγκη αλλαγής πολιτικής, όχι μόνο στις αδύναμες χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα όπως η Ελλάδα, αλλά και τις πλούσιες του Ευρωπαϊκού Βορρά, όπως η Γερμανία, προκειμένου και αυτές να ενισχύσουν την εγχώρια κατανάλωση και να μην στηρίζονται πλέον τόσο στα εμπορικά πλεονάσματα και τις εξαγωγές τους, που για τις υπόλοιπες της ΕΕ δημιουργούν πρόβλημα.

Αναφέρθηκε θετικά στη σημαντική μείωση του ελλείμματος, παρά την υστέρηση των εσόδων, αλλά και στις διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν στην αγορά εργασίας και στη μείωση του δημοσίου τομέα.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι υπάρχουν ακόμη πράγματα να γίνουν όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο πρόγραμμα σταθεροποίησης.

Στο συνέδριο του Economist μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είπε ότι η δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα, οφείλεται, εν μέρει και στην καθυστέρηση της δημιουργίας του μηχανισμού στήριξης από την ΕΕ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου για να αντιμετωστεί το πρόβλημα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, ενώ τόνισε την ανάγκη "πολιτικών ανάπτυξης" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ θα βγει πιο δυνατή από ποτέ από την τρέχουσα κρίση. Όπως τόνισε αν όλες οι χώρες ταυτόχρονα πατάνε φρένο εφαρμόζοντας περιοριστική πολιτική τότε δημιουργούν πρόβλημα στην ανάπτυξη και η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα.

Τέλος αναφερόμενος στο μηχανισμό σταθεροποίησης, που αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, είπε ότι οι οίκοι αξιολόγησης αντέδρασαν αρνητικά σε ορισμένα χαρακτηριστικά του, όπως στην ενδεχόμενη συμμετοχή των ιδιωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου