Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Η φωτιά έσπασε τον «πάγο» Ερντογάν-Νετανιάχου

Οι πρωθυπουργοί του Ισραήλ και της Τουρκίας συνομίλησαν τηλεφωνικά προχθές, ύστερα από την αποστολή δύο τουρκικών πυροσβεστικών αεροσκαφών στο Ισραήλ, για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται από προχθές.
Η συνομιλία των δύο ανδρών ήταν η πρώτη μεταξύ τους, που γίνεται γνωστή, από την ανάληψη των καθηκόντων του Νετανιάχου στην πρωθυπουργία, τον Μάρτιο του 2009. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επλήγησαν ύστερα από την οξύτατη κριτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον ισραηλινό πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας στα τέλη του 2008 και επιδεινώθηκαν τον περασμένο Μάιο από την επίθεση του Ισραήλ στο στολίσκο που είχε κατεύθυνση τη Γάζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 τούρκοι ακτιβιστές.

«Είμαι σίγουρος ότι αυτό που έγινε θα αποτελέσει διέξοδο για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, αφού πρώτα ευχαρίστησε την Τουρκία.

«Ήταν ανθρωπιστικό και ισλαμικό καθήκον να βοηθήσουμε», είπε από την πλευρά του ο Ερντογάν.

Στο μεταξύ, η ισραηλινή αστυνομία προέβη σήμερα σε συλλήψεις δύο ανδρών, ύποπτων για εμπρησμό στην ευρεία περιοχή της ανεξέλεγκτης φωτιάς που μαίνεται για 36 πλέον ώρες.

Οι δύο άντρες συνελήφθησαν επειδή είχαν πετάξει «κοκτέιλ Μολότοφ» στο δάσος λίγο έξω από το λιμάνι της Χάιφας, κρίνονται δε από την ισραηλινή αστυνομία «ύποπτοι για την επέκταση το τρέχον 24ωρο της φωτιάς και βορειότερα των χθεσινών ορίων της».

Και οι δύο είναι κάτοικοι της πόλης Νταλίγια αλ Καρμέλ (πλειοψηφούν οι Δρούζοι) διευκρίνισε η αστυνομία του Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου