Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Σοσιαλιστές κατά Στρος Καν - Τα "άκουσε" από τους έλληνες βουλευτές

- Βάσω Παπανδρέου και Μίμης Ανδρουλάκης δεν χαρίστηκαν στον ισχυρό άνδρα της παγκόσμιας οικονομίας
- Στρος Καν: Εάν ήμουν Έλληνας θα ήμουν κι εγώ στις διαδηλώσεις
- Ζήτησε άνοιγμα επαγγελμάτων, νέα μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και αλλαγές στην ανταγωνιστικότητα

Με καχυποψία υποδέχθηκαν οι βουλευτές της Επιτροπής των Οικονομικών της Βουλής τον πρόεδρο του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, με την Βάσω Παπανδρέου να στριμώχνει τον ισχυρό άντρα της οικονομίας.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Βάσω Παπανδρέου δήλωσε ορθά κοφτά στον κ. Στρος Καν πως η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπογράψει μία σύμβαση με την πλάτη στον τοίχο, με μέτρα και όρους πολύ δύσκολα. Μάλιστα, με νόημα η κα Παπανδρέου απηύθυνε ερωτήματα στον πρόεδρο του ΔΝΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά “εσείς που έχετε εμπειρία δεν γνωρίζατε πως ο λογαριασμός δεν βγαίνει; Η επιμήκυνση των 110 δισ ευρώ που πιστεύω πως θα γίνει, αρκεί”;

Μάλιστα, η κα Παπανδρέου δήλωσε προς τον κ. Στρος Καν πως αυτή η οριζόντια λιτότητα οδήγησε σε μεγάλη ύφεση, ανεργία και μείωση εσόδων και τον ρώτησε εάν θα υπάρξουν τροποποιήσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος του αποκάλυψε πως στην Αρχαία Ελλάδα υπήρχε μηχανισμός και έγινε αναδιάρθρωση χρέους, ενώ του είπε κατάμουτρα πως το πρόγραμμά τους φαίνεται να αποτυγχάνει. Μάλιστα, στην ουσία προειδοποίησε τον πρόεδρο του ΔΝΤ πως “εμείς θα προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές, θα συνεχίσουμε δημοσιονομική προσαρμογή αλλά όχι με εξωπραγματικά χρονοδιαγράμματα”. Τέλος, με νόημα τον ρώτησε εάν θα υπάρξει έκδοση ευρωομολόγου “ή να κόψουμε χρήμα;”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΝΤ απέναντι στα εχθρικά βλέμματα των βουλευτών ζήτησε αρχικά συγγνώμη που μιλάει αγγλικά και όχι ελληνικά μέσα στη Βουλή.

Όπως είπε ο Ντομινίκ Στρος Καν το ΔΝΤ και η Ε.Ε. τους ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να παράσχουν πόρους για στήριξη χρηματοοικονομική, αλλά και συμβουλές περί των οικονομικών, ενώ αποκάλυψε ότι τέλη του 2011 προς 2012 θα αρχίσει να αποκαθίσταται η ανάπτυξη.

Απαντώντας στις αιτιάσεις των βουλευτών, δήλωσε ότι το πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά και πως στη δεύτερη φάση θα γίνει έλεγχος από κοινού από ΔΝΤ και Ε.Ε. για τη δόση Φεβρουαρίου, ενώ επεσήμανε ότι στα δημοσιονομικά επετεύχθη ο στόχος του Σεπτεμβρίου και πως οι δαπάνες είναι το πρόβλημα γιατί είναι δύσκολο να ελεγχθούν λόγω του συστήματος που είναι έτσι δομημένο.

Ο κ. Στρος Καν ζήτησε νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, του συνταξιοδοτικού και ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας. Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει άνοιγμα σε υπηρεσίες, ελεύθερους επαγγελματίες και άρση των εμποδίων για παροχή υπηρεσιών.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΝΤ δήλωσε εντυπωσιασμένος από όσα έχει κάνει η Ελλάδα και έδειξε να κατανοεί τις αντιδράσεις λέςγοντας πως “αν ήμουν κι εγώ Έλληνας ίσως να ήμουν κι εγώ στο δρόμο”, ενώ καταλήγονταςε δήλωσε για δεύτερη φορά ότι πρέπει να συνεισφέρουν και οι πλούσιοι για να αυξηθούν τα έσοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου