Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Γαλλία: Απορρίπτει τις κατηγορίες Γκμπάγκμπό

Οι κατηγορίες του απερχόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγκμπο για γαλλο-αμερικανική συνωμοσία που έχει στόχο να του στερήσει την εξουσία στερούνται βάσης, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Οι κατηγορίες αυτές στερούνται βάσης και δεν θα πρέπει να καλύπτουν τις θέσεις που έχει πάρει το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, ιδιαίτερα ο ΟΗΕ και η ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής), η Αφρικανική Ένωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ", δήλωσε ο Μπερνάρ Βαλερό.

Όλοι αυτοί οι οργανισμοί και οι ενώσεις έχουν αναγνωρίσει τον αντίπαλο του Λοράν Γκμπάγκμπο Αλασάν Ουατάρα ως το νόμιμο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού μετά τις προεδρικές εκλογές της 28ης Νοεμβρίου.

Σε συνεντεύξεις του που δημοσιεύονται σήμερα στις γαλλικές εφημερίδες "Λε Φιγκαρό" και "Λε Μοντ", ο απερχόμενος πρόεδρος καταδικάζει μια "συνωμοσία" της Γαλλίας και των ΗΠΑ για να ανέβει ο Ουατάρα στην εξουσία.....................

Παράλληλα σήμερα πολλοί εργαζόμενοι στην Ακτή Ελεφαντοστού αψήφησαν χθεσινό αίτημα του Ουατάρα για την πραγματοποίηση από σήμερα γενικής απεργίας έως ότου ο Γκμπάγκμπο εγκαταλείψει την εξουσία, λέγοντας ότι αν δεν δουλέψουν, δεν θα φάνε.

Τα λιμάνια του Αμπιτζάν και του Σαν Πέδρο, από τα οποία γίνεται μεγάλο μέρος των ζωτικών για τη χώρα εξαγωγών κακάου, λειτουργούσαν κανονικά σήμερα το πρωί, ενώ και η επιχειρηματική περιοχή Πλατό στο κέντρο του Αμπιτζάν έσφυζε από ζωή με τα καταστήματα και τα γραφεία να είναι ανοιχτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου