Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Τα είπαν για τη βία και συμφώνησαν... ότι όλα πάνε καλά!

Η ευρεία σύσκεψη για τη βία στα γήπεδα που έγινε στη ΓΓΑ με πρωτοβουλία του Παναγιώτη Μπιτσαξή έβγαλε είδηση. Οι αρμόδιοι φορείς απεφάνθησαν ότι φέτος έχουμε λιγότερα επεισόδια και περισσότερες συλλήψεις οπότε όλα πηγαίνουν κατ΄ευχήν!


Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ ήταν αποστομοτικά και χαροποίησαν όσους βρέθηκαν στη σύσκεψη. Συγκεκριμένα τα επίσημα χαρτιά αναφέρουν ότι πέρυσι μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου υπήρχαν 107 περιστατικά και 59 συλλήψεις, ενώ φέτος είχαμε μόλις 75 περιστατικά και 89 συλλήψεις.

Από την κουβέντα δεν έλειψαν και οι "μπηχτές" του Βαγγέλη Μαρινάκη ο οποίος μίλησε για άνιση συμπεριφορά των οπαδών του Ολυμπιακού σε σχέση με τους αντίστοιχους του Παναθηναϊκού. Ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας είπε ότι οι πράσινοι δεν κάνουν τίποτα για τη βία και παρά το ότι υπάρχει απαγόρευση ματακινήσεων οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, με την ανοχή της διοίκησης και της ΓΓΑ όπως χαρακτηιρστικά ανέφερε, παίρνουν κανονικά εισιτήρια για τους εκτός έδρας αγώνες.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για τα θέματα αθλητισμού, Γιώργος Νικητιάδης έφερε το παράδειγμα της Αγγλίας:

«Υπάρχει μείωση στα επεισόδια σε σχέση με την περσινή χρονιά, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε. Μια μείωση στα επεισόδια μπορεί μεν να οφείλεται στην επαγρύπνηση της πολιτείας και της αστυνομίας και στην επαγρύπνηση των ίδιων των ΠΑΕ, που πραγματικά δε θέλουν και δεν επιθυμούν τη βία. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να καιροφυλακτούμε ή ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε σ’ όλα τα μέτρα που έχουμε σχεδιάσει. Δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενεργοποιηθούμε, να προχωρήσουμε με το νέο αθλητικό νόμο, να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα που είναι απαραίτητα έτσι ώστε το φαινόμενο της βίας να ελεγχθεί απολύτως.

Οπωσδήποτε δεν είναι ένα εύκολο φαινόμενο η καταπολέμηση της βίας. Είδαμε ότι στη Μεγάλη Βρετανία που ξεκίνησε μια τεράστια προσπάθεια, χρειάστηκαν περίπου πέντε χρόνια για να εξαφανιστεί το φαινόμενο. Και μάλιστα παρακολουθούμε σήμερα ότι αυτή η εξαφάνιση ήταν δυστυχώς προσωρινή διότι άρχισε να επανέρχεται το φαινόμενο.

Το επόμενο βήμα μας θα είναι όσο συντομότερα γίνεται να δώσουμε στη δημοσιότητα το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα ζητήματα καταπολέμησης της βίας. Εμείς πιστεύουμε ότι το αργότερο στο τέλος Ιανουαρίου, πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα, να είναι δηλαδή στη διαβούλευση."

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Παναγιώτης Μπιτσαξής τονισε:

«Πολλοί Έλληνες θα πουν ότι σήμερα ήταν μία από τα ίδια. Όμως τα στοιχεία δείχνουν συνολικά πρόοδο. Και στην ένταση και στο είδος των επεισοδίων. Το μέλλον θα δείξει αν η πρόοδος θα προχωρήσει περαιτέρω. Μελετήσαμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φετινής βίας. Παρατηρούνται εμφύλιοι στις ομάδες από τους ίδιους τους οπαδούς τους, οπαδοί που δεν έχουν καν την κουλτούρα της ήττας. Είναι ένα νέο χαρακτηριστικό που δεν το είχαμε προβλέψει.

Προς την ΕΠΟ έθεσα δύο θέματα: Πρώτον, για τις κροτίδες, τα βεγγαλικά και τις εύφλεκτες ύλες. Πρέπει να αυστηροποιηθεί ο πειθαρχικός κώδικας στην κατεύθυνση του να απομακρυνθούν όλα αυτά. Δεύτερον, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση και πιο αυστηρά μέτρα για τις περιπτώσεις που απειλείται η σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών.

Σε μεγάλο βαθμό, ένα μέρος της βίας υποδαυλίζεται από δηλώσεις εμπρηστικές. Δεν μας διαφεύγει αυτό."
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου