Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Φάκελος της Κύπρου : Πόρισμα χωρίς ευθύνες

Πολιτικές αναταράξεις προκαλεί το θέμα της έκδοσης ή μη πορίσματος από την τετραμελή, Επιτροπή της Κυπριακής Βουλής για τον "Φάκελο της Κύπρου".Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) με αφορμή τη σύνταξη από τον πρόεδρο της Επιτροπής και βουλευτή της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο , προσχεδίου πορίσματος, υποστηρίζει ότι στους όρους εντολής της Επιτροπής δεν υπάρχει πρόνοια για έκδοση πορίσματος.

Σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ το έργο της Επιτροπής είναι η δημιουργία ιστορικού αρχείου για την περίοδο 1967-1974, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Μαρίνος Σιζόπουλος υποστηρίζει ότι με ομόφωνη απόφαση της Βουλής το 1989 καλείται η Επιτροπή να εκδώσει πόρισμα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου διερωτήθηκε, "γιατί η Ελλάδα κρύβει την αλήθεια" και δεν παραδίδει στην Επιτροπή της Κυπριακής Βουλής το πρωτογενές υλικό, που συγκέντρωσε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων.

Ενώ συμπλήρωσε ότι :

“σύνταξη πορίσματος χωρίς τα έγγραφα και ντοκουμέντα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων αποτελεί "βάναυση κακοποίηση της ιστορικής αλήθειας" και σημείωσε ότι η Επιτροπή της Κυπριακής Βουλής για τον "Φάκελο της Κύπρου", δεν είναι Εξεταστική Επιτροπή, όπως ήταν η Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων.

Τις θέσεις του ΔΗΣΥ απέρριψε ο πρόεδρος της Επιτροπής Μαρίνος Σιζόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο στους όρους εντολής της Επιτροπής αναφέρεται σαφώς ότι θα ετοιμαζόταν πόρισμα, "το οποίο θα καταλόγιζε και πολιτικές ευθύνες".

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ δημιουργεί θέμα εκ του μηδενός σε ό,τι αφορά το "Φάκελο της Κύπρου".

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης από την άλλη, δήλωσε ότι ήταν βέβαιος από την αρχή πως αντί να γίνει μια αντικειμενική προσπάθεια από την Επιτροπή για το "Φάκελο της Κύπρου", το θέμα θα κομματικοποιείτο αφού στην Επιτροπή δεν συμμετέχουν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Σημειώνεται ότι μέλη της Επιτροπή της Κυπριακής Βουλής για τον "Φάκελο της Κύπρου", η οποία θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, είναι οι βουλευτές Μαρίνος Σιζόπουλος (ΕΔΕΚ) πρόεδρος, Αριστοφάνης Γεωργίου (ΑΚΕΛ), Γιώργος Γεωργίου (ΔΗΣΥ) και Ζαχαρίας Κουλίας (ΔΗΚΟ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου