Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Απειλεί με αγωγές ο Θάτσι για τις κατηγορίες περί εμπορίου ανθρώπινων οργάνων.

Ο εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, απέρριψε επικαλούμενος την κοινοβουλευτική του ασυλία, τις απειλές του απερχόμενου κοσοβάρου πρωθυπουργού, Χασίμ Θάτσι, για προσφυγή του στη δικαιοσύνη επειδή ο κ. Μάρτι τον κατηγόρησε ότι είχε εμπλακεί σε υπόθεση λαθρεμπορίου οργάνων σέρβων κρατούμενων.

   
"Ο κ. Θάτσι γνωρίζει πολύ καλά ότι οι εισηγητές του Συμβουλίου της Ευρώπης απολαμβάνουν ασυλία και η κατάθεση αγωγών σε βάρος τους δεν σημαίνει τίποτε", δήλωσε ο κ. Μάρτι σε συνέντευξή του στην καθημερινή εφημερίδα "Vecernje Novosti".

  

Σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης απολαμβάνουν ασυλία με βάση το καθεστώς του Οργανισμού αυτού.

  

"Είναι εύκολο να κάνει κάποιος αγωγή, θα ήταν αναγκαίο πρώτα απ όλα, για να διευκρινίσει και να απαντήσει λέξη προς λέξη στις αναφερθείσες δηλώσεις" στην αγωγή του, δήλωσε ο κ. Μάρτι στη συνέντευξή του. 

   

Σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μάρτι αναφέρεται σε υπόθεση λαθρεμπορίου οργάνων σέρβων κρατούμενων στο αλβανικό έδαφος από ανεξάρτητους αντάρτες Κοσοβάρους στα τέλη της δεκαετίας του 90.

   

Σύμφωνα με τον ελβετό κ. Μάρτι η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν σέρβοι κρατούμενοι στο στρατόπεδο του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) στην Αλβανία.

   

Στην οργάνωση αυτή μετείχε ενεργά και ο κ. Θάτσι.

  

"Πιστεύω ότι πολλοί διαφορετικοί οργανισμοί θα πρέπει να ερευνήσουν την καταγγελία αυτή, τόσο διεθνείς οργανισμοί όσο επίσης και η σερβική δικαιοσύνη γιατί το ζήτημα αφορά Σέρβους θύματα", επισήμανε ο κ. Μάρτι.

   

Ο κ. Θάτσι χαρακτήρισε την έκθεση "φανταστική" και απείλησε με αγωγή.

   

"Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες" δήλωσε από την Πρίστινα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κόσοβου, Μέμλι Κράσνικι τονίζοντας πάντως στον Τύπο ότι η κατάθεση αγωγής σε δικαιοσύνη διεθνούς επιπέδου "απαιτεί πολύ χρόνο και συγκεκριμένες ενέργειες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου