Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Σύνοδος κορυφής στην Κωνσταντινούπολη με Αχμαντινεζάντ

Έναν μήνα πριν από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα στην Κωνσταντινούπολη, ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ συμμετέχει στην τουρκική μητρόπολη στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας.
 
Ο Οργανισμός δημιουργήθηκε το 1985 από την Τουρκία, το Ιράν και το Πακιστάν και έχει ως στόχο την προώθηση της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας. Εκτός από τα ιδρυτικά μέλη, στο φόρουμ συμμετέχουν το Αφγανιστάν , το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι και του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής, οι εργασίες της οποίας πραγματοποιούνται υπό την προεδρία του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ................

"Η ορθολογική χρήση των υδρογονανθράκων της περιοχής μας και η μεταφορά τους προς τη Δύση είναι ζωτικής σημασίας", δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το απόγευμα με την έκδοση ανακοινωθέντος.

Προηγήθηκε χθες Τετάρτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού, δίνοντας την ευκαιρία στον νεοδιορισθέντα προσωρινό ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί να κάνει την πρώτη του διεθνή εμφάνιση.

Το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν συζητήθηκε στο περιθώριο των συνομιλιών της συνόδου σε συνάντηση που είχε ο Σαλεχί, ο οποίος παραμένει επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου