Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Δεν κλείνει το Γκουαντάναμο.

Και τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου υιοθέτησαν την Τετάρτη (τοπική ώρα) ένα νόμο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για το 2011 που περιλαμβάνει διατάξεις που εμποδίζουν de facto το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο και κάθε δίκη σε ποινικό δικαστήριο για τους κρατούμενούς της στις ΗΠΑ.

  

Μετά από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων ένα τεράστιο σχέδιο χρηματοδότησης του Πενταγώνου ύψους 725,9 δισεκατομμυρίων επικυρώθηκε τελικά από το Κογκρέσο για το οικονομικό έτος 2010 που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου.

   

Το κείμενο περιλαμβάνει ένα μέτρο που "απαγορεύει τη χρήση πόρων του Υπουργείου Άμυνας για την κατασκευή ή την τροποποίηση των εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ για τους κρατουμένους που μεταφέρθηκαν από το κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο", αναφέρεται σε μια σύνοψη του σχεδίου νόμου που δόθηκε από την Επιτροπή Άμυνας της Γερουσίας.

   

Απαγορεύει στο Πεντάγωνο να χρηματοδοτήσει "τη μεταφορά, την απελευθέρωση ή τη βοήθεια" σε κρατούμενους του Γκουαντάναμο στις ΗΠΑ. Επίσης, απαγορεύει τη μεταφορά κρατουμένων σε χώρες όπου οι πρώην κρατούμενοι του Γκουαντάναμο έχουν μεταφερθεί και έχουν επαναλάβει από τότε "τρομοκρατικές δραστηριότητες".

  

Η ψήφιση αυτού του μέτρου κατά την τελευταία ημέρα της συνόδου του τέλους του έτους του Κογκρέσου, έρχεται ενώ ο Λευκός Οίκος έχει συντάξει προσχέδιο προεδρικού διατάγματος που επισημοποιεί την επ' αόριστον κράτηση ορισμένων κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, ενώ ταυτόχρονα τους δίνει τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν την κράτησή τους.

   

Σαράντα οκτώ κρατούμενοι από τους 174 που είναι σήμερα φυλακισμένοι στην αμερικανική ναυτική βάση στην Κούβα θα μπορούσαν να εμπίπτουν 

  στην κατηγορία της επ' αόριστον κράτησης. Θεωρούμενοι πολύ επικίνδυνοι για να αφεθούν ελεύθεροι, δεν μπορούν να παραπεμφθούν σε δίκη λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

   

Το σχέδιο διατάγματος δεν έχει ακόμη υποβληθεί στον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και εξακολουθεί να απέχει πολύ από του να τεθεί σε ισχύ.

    Εκτός από τις διατάξεις σχετικά με το Γκουαντάναμο, το νομοσχέδιο χρηματοδότησης περιλαμβάνει 158,7 δισεκατομμύρια δολάρια για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου