Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Ε.Ε.: Συμφωνία για έλεγχο στους οίκους αξιολόγησης

Σε συμφωνία επί της αρχής καταλήγουν οι Ευρωπαίοι, ώστε να θέσουν τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό έλεγχο και εποπτεία, μέσω πανευρωπαϊκής Αρχής, η οποία θα έχει δυνατότητα επιβολής κυρώσεων.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε το βράδυ της προηγουμένης Δευτέρας στη διάρκεια τριμερούς συνάντησης μεταξύ εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των κρατών μελών της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαίωσε ο Γάλλος συντηρητικός εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου Ζαν-Πολ Γκοζέ.
Πλέον θα πρέπει να επικυρωθεί από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και από τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε..

Η υπόθεση αφορά στην εποπτεία των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από την Ευρωπαϊκή Αρχή Αξιών και Αγορών (European Securities and Markets Authority), μια εκ των πανευρωπαϊκών Αρχών που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις αρχές του 2011, στο πλαίσιο της νέας δομής εποπτείας του χρηματοοικονομικού τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βάσει πρόσφατου νομοθετήματος, οι συγκεκριμένοι Οίκοι θα υποχρεούνται από την προσεχή εβδομάδα να εξασφαλίζουν ειδική άδεια άσκησης δραστηριοτήτων εντός της Ε.Ε. και να ανταποκρίνονται σε κώδικα «καλής λειτουργίας» που εκπονήθηκε για πρώτη φορά από την Ε.Ε..

Οι κυριότεροι Οίκοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό διεθνώς είναι οι Standard and Poor's, Moody's και Fitch.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου