Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Εκλογές φιάσκο στη Λευκορωσία - Συνέλαβαν τους αντιπάλους του προέδρου

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο επανεξελέγη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 79,96%. Κατηγορίες για νοθεία και συλλήψεις των...υποψηφίων


Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο επανεξελέγη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 79,96%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το πρωΐ η κεντρική εφορευτική επιτροπή, ενώ αρκετοί υποψήφιοι για την προεδρία συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύκτας.
 
Πάνω από 5 εκατ. ψηφοφόροι (5.122.866) ψήφισαν υπέρ του Λουκασένκο, τόνισε η επιτροπή έπειτα από την καταμέτρηση του συνόλου των ψηφοδελτίων, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρία Νόβαστι. Η επιτροπή ανακοίνωσε πως η προσέλευση στις κάλπες ανήλθε στο 90,66%.
 
Κατά τη διάρκεια της περασμένης νύκτας, τουλάχιστον τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης της αντιπολίτευσης, που διαμαρτυρόταν για την επανεκλογή του Λουκασένκο..................
Οι Αντρέι Σανίκοφ, Νικολάι Στατκιέβιτς, Ριγκόρ Καστούσεφ και Βιτάλι Ριμασέφσκι συνελήφθησαν, σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους. Ο επίσης διαφωνών Βλαντίμιρ Νεκλιάεφ, ο οποίος είχε τραυματισθεί κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, συνελήφθη ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης, όμως η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε.
 
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας πολλά άτομα συνελήφθησαν βιαίως στο Μινσκ από τις δυνάμεις της τάξης, δίνοντας τέλος μέσα σε λίγα λεπτά μόνον σε μία προσπάθεια της αντιπολίτευσης να διοργανώσει εκδήλωση διαμαρτυρίας.
 
Ο Νικολάι Στάτκεβιτς, ο Γκριγκόρι Κοστούσεφ και ο Αντρέι Σανίκοφ, αλλά και η σύζυγός του συνελήφθησαν όταν η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος των οπαδών της αντιπολίτευσης που διαδήλωνε στην πλατεία Ανεξαρτησίας διαμαρτυρόμενο για τη νοθεία στις σημερινές προεδρικές εκλογές.
 
Εκλεγμένος το 1994, στις πρώτες ελεύθερες εκλογές στη Λευκορωσία, ο Λουκασένκο επανεκλέγει το 2001 και το 2006 (με 86% των ψήφων) έπειτα από μία εκλογική αναμέτρηση, που σύμφωνα με τους ξένους παρατηρητές και την αντιπολίτευση έβριθε από παρατυπίες. Και τούτες οι εκλογές χαρακτηρίσθηκαν από σκληρά μέτρα και περιορισμούς εναντίον της αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου