Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Λούλα κατά ΗΠΑ για "σχέσεις αυτοκρατορίας" στη Λατινική Αμερική

Λίγες ημέρες προτού παραδώσει την εξουσία, ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουΐζ Ινάσιου «Λούλα» ντα Σίλβα, έστρεψε τα βέλη του ακόμη μία φορά εναντίον των ΗΠΑ,δηλώνοντας ότι οι πολιτικές τύπου «Αυτοκρατορίας» απέναντι στη Λατινική Αμερική συνεχίσθηκαν παρά την εκλογή του αριστερίζοντος Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

«Τίποτε δε μεταβλήθηκε όσον αφορά την άποψη των ΗΠΑ για τη Λατινική Αμερική, κάτι που βέβαια με λυπεί», τόνισε ο Λούλα κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας στη Μπραζίλια.

«Οι ΗΠΑ οφείλουν να αντιληφθούν τη σημασία των σχέσεών τους με τη Λατινική Αμερική, εξαιτίας της εγγύτητάς τους με την περιοχή, λόγω του αριθμού των Λατίνων στις ΗΠΑ και διότι είναι μία ειρηνική ήπειρος», τόνισε ο Λούλα.

Ο ίδιος κατήγγειλε πως η Ουάσιγκτον επιμένει σε «σχέσεις αυτοκρατορίας με τις φτωχώτερες χώρες».

Η διάδοχος του Λούλα Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία εξελέγη στις 31 Οκτωβρίου, αναλαμβάνει την προεδρία της Βραζιλίας την ερχόμενη Κυριακή. Η κίνησή της να διορίσει τον πρώην πρεσβευτή της χώρας στην Ουάσιγκτον Αντίνιο Πατριότα ως ΥΠΕΞ στη θέση του Σέλσου Αμορίμ, θεωρείται ως προσπάθεια να αμβλύνει τις εκτραχυνθείσες σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, μετά την εκλογή του Ομπάμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου